Masová kuličky s hořčicovou omáčkou
Masová kuličky s hořčicovou omáčkou
Čas přípravy: 15 min
Čas vaření: 30 min
Množství: 4 porcí

Masová kuličky s hořčicovou omáčkou je klasický recept, který je velmi populární v severských zemích. Maso a výrazná chuť a vůně hořčicové omáčky je doplněna v tomto receptu celerovou kaší, které si nic nezadá s bramborovou. Naopak chuť celeru se přímo nabízí k tomuto pokrmu.


Suroviny:

MASOVÉ KOULE:

  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • ledová voda
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • 2 PL olivového oleje

OMÁČKA:

  • 2 ks cibule
  • 1 PL dijonské hořčice
  • 1 PL plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 100 ml smetany
  • citronová šťáva podle chuti
  • 50 g sýru pecorino
  • 1 celer
  • 100 g smetanového sýra
  • mléko
  • brusinkový džem

Postup:

Mleté maso osolíme a opepříme. Přidáme trochu ledové vody a řádně vypracujeme, tak aby spojilo. Necháme v lednici asi 2 hodiny vychladnout. Můžeme nechat do druhého dne. Do masa nemusíme přidávat žádné suroviny, maso nám bude držet tvar a nerozpadne se.

Z této směsi, mokrýma rukama vytvarujte stejně velké kuličky, které opečeme na pánvičce na troše olivového oleje. Přendáme do malého pekáčku a podlijeme troškou vody. Na vrch dáme dva plátky másla  a pečeme asi 20 minut na 160°C v předehřáté troubě.  

Mezitím si připravíme omáčku. Na výpeku po mas orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, tak aby začínala mít světle hnědou barvu. Přidáme po lžíci dijonské a plnotučné hořčice. Přilijeme vývar, smetanu, sůl, přidáme sýr pecorino a vše rozšleháme dohladka a zahříváme. Jakmile se kuličky dopečou, kuličky vyjmeme z pekáče. Výpek vlijeme do omáčky a přiveďte k varu. Teplotu stáhneme a pomalu redukujeme do požadované hustoty.

Po zhoustnutí můžete servírovat. Masová kuličky s hořčicovou omáčkou dozdobíme brusinkovým rozvarem. Jako přílohu si připravíme celerovou kaši se smetanovým sýrem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno