Masová kuličky s hořčicovou omáčkou je klasický recept, který je velmi populární v severských zemích. Maso a výrazná chuť a vůně hořčicové omáčky je doplněna v tomto receptu celerovou kaší, které si nic nezadá s bramborovou. Naopak chuť celeru se přímo nabízí k tomuto pokrmu.
Suroviny:
MASOVÉ KOULE:
- 250 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- ledová voda
- máslo
- sůl
- pepř
- 2 PL olivového oleje
OMÁČKA:
- 2 ks cibule
- 1 PL dijonské hořčice
- 1 PL plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- špetka muškátového oříšku
- 200 ml hovězího vývaru
- 100 ml smetany
- citronová šťáva podle chuti
- 50 g sýru pecorino
- 1 celer
- 100 g smetanového sýra
- mléko
- brusinkový džem
Postup:
Mleté maso osolíme a opepříme. Přidáme trochu ledové vody a řádně vypracujeme, tak aby spojilo. Necháme v lednici asi 2 hodiny vychladnout. Můžeme nechat do druhého dne. Do masa nemusíme přidávat žádné suroviny, maso nám bude držet tvar a nerozpadne se.
Z této směsi, mokrýma rukama vytvarujte stejně velké kuličky, které opečeme na pánvičce na troše olivového oleje. Přendáme do malého pekáčku a podlijeme troškou vody. Na vrch dáme dva plátky másla a pečeme asi 20 minut na 160°C v předehřáté troubě.
Mezitím si připravíme omáčku. Na výpeku po mas orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, tak aby začínala mít světle hnědou barvu. Přidáme po lžíci dijonské a plnotučné hořčice. Přilijeme vývar, smetanu, sůl, přidáme sýr pecorino a vše rozšleháme dohladka a zahříváme. Jakmile se kuličky dopečou, kuličky vyjmeme z pekáče. Výpek vlijeme do omáčky a přiveďte k varu. Teplotu stáhneme a pomalu redukujeme do požadované hustoty.
Po zhoustnutí můžete servírovat. Masová kuličky s hořčicovou omáčkou dozdobíme brusinkovým rozvarem. Jako přílohu si připravíme celerovou kaši se smetanovým sýrem.