Brambory nebo batáty

Brambory nebo batáty

Na rozdíl od paleo stravy či Whole30 jsou pak při Low Carb zařazeny brambory do skupiny „nepovolené suroviny“

Patříte mezi ty, kteří považují batáty za druh brambor, které jsou sladké? Mate vás anglické označení sweet potatoes neboli sladké brambory? Batáty jsou kořenové hlízy povijnice batátové, tropické rostliny, která patří do čeledi svlačcovitých a nemá nic společného s klasickými brambory.

Přestože se brambory a batáty mohou na první pohled zdát svým složením totožné, několik rozdílů mezi nimi přece jen najdeme. Nedá se tedy říci, že by se mezi sebou tyto rostliny nějak výrazně převyšovaly a podle mne na zařazení do našeho jídelníčku mají obě stejný nárok.

Brambory nebo batáty, jsou plné vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, draslík, vápník a další živiny působící jako antioxidanty, které mají protirakovinné, antidiabetické a protizánětlivé vlastnosti.

 Ale důvod proč mají batáty navrch, je jejich barva, která není jen na okrasu, ale zejména je výsledkem velkého množství beta-karotenu.  Kyanidin je další antioxidační bonus, které batáty mají. Tato sloučenina nás chrání před toxickými látkami v zažívacím systému. Je nápomocný při léčbě diabetu, artritidy a astmatu. 

Ale co ten vyšší obsah cukru v batátech? Přestože mají batáty více cukru, jsou považovány za potraviny s nízkým glykemickým indexem, na rozdíl od bílých brambor, které označujeme za ty s vysokým glykemickým indexem. Obsahem sacharidů stoupá jejich energetická hodnota.

Existuje představa o tom, že jsou sladké brambory dietnější. Dietnější jsou, avšak ne tolik, jak se tvrdí. Oboje typy brambor stále spadají pod potraviny s vysokým obsahem sacharidů a dosahují podobného glykemického indexu a zatížení (pozn. GI měří jak rychle se přemění jídlo v těle na glukózu a GL (load=zatížení) měří jak hodně. Snažíme se vždy vyhledávat potraviny s nízkým GI a GL). Je však potřeba zmínit, že vařené sladké brambory mají GI o polovinu menší, než brambory klasické, ale u pečených sladkých brambor je již rozdíl o něco menší.

Ideální tepelná příprava

Nejideálnější je připravovat brambory nebo batáty vařením ve slupce, protože vaření je šetrnější vůči glykemickému indexu a pod slupkou je nejvíce výživných látek. Tu odstraníte až po uvaření.

Varné typy brambor

Varný typ A – brambory s vyšším obsahem vody a minimem škrobu. Po uvaření mají pevnější lojovitou strukturu a nerozpadají se. Hodí se všude tam, kde potřebujete mít pevné kousky brambor i po uvaření. Do salátů, na opékání i do příloh.

Varný typ B – mají střední obsah škrobu a univerzální použití. Na vaření, pečení, smažení, ale klidně i do kaší nebo na bramborové těsto.

Varný typ C – nejmoučnatější, mají tedy nejvyšší obsah škrobu a po uvaření se pěkně rozpadají na jednotlivé buňky. Tyhle brambory jsou jako dělané pro kaše a bramborové těsto.


Toto je shrnutí informací o bramborech a batátech. Podle mého je opravdu jen na vás, kterou variantu si vyberete na jídlo.

VELMI STŘÍDMĚ A POUZE UPRAVENÉ VAŘENÍM VE SLUPCE A TO JAK BATÁTY, TAK I BRAMBORY!!!

Informace získány: Výzkumný ústav bramborářský – Havl.Brod, Medipo Agras s.r.o., web

Předchozí článekCukry Sladidla Sirupy v Low Carb
Další článekMazanec

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno