Nízkosacharidové stravování je režim, ve kterém jsou sacharidy v potravě redukovány ve prospěch tuků. Proto se tento režim také často označuje LCHF (low carb high fat málo sacharidů, hodně tuku).

Potrava, kterou přijímáme je tvořena 3 základními makroživinami. Každá ze tří makroživin se v těle jinak zpracovává a má na organismus odlišný vliv.

SACHARIDY

  • obiloviny
  • mouka
  • těstoviny
  • brambory
  • kukuřice
  • luštěniny
  • rýže

BÍLKOVINY

  • maso
  • ryby
  • vnitřnosti
  • jogurty a sýry
  • mléčné výrobky
  • vejce
  • a pod.

TUKY

  • máslo
  • sádlo
  • oleje
  • margaríny
  • ovoce
  • kořenová zelenina
  • a pod.

Různé úrovně nízkosacharidováho jídla


KETO

do 50g sacharidů za den. Vhodná je, pokud pomocí tohoto stravování řešíte kromě váhy také jiné zdravotní problémy (PCOS, inzulinová rezistence, rakovina, Alzheimer, deprese, epilepsie apod.) Podstatou ketogenní diety je fyziologický stav, při kterém organismus při nedostatku sacharidů ve stravě začne z tuků v játrech tvořit ketony, které se stanou hlavním zdrojem energie pro mozek.

KETOGENNÍ DIETA - Nízkosacharidové stravování

LOW CARB

50g-80g sacharidů za den. Stejně jako u ostatní režimů jsou vyloučeny cukry, obiloviny (zejména rafinované) a ostatní škrobnaté potraviny. Nemusíte ale striktně řešit, kolik si dáte rajčat nebo jogurtu apod. I toto jsou totiž potraviny, kde najdeme sacharidy. Dobrá volba, pokud máte sklony tomu tloustnutí zejména na břichu. Skvělá prevence vzniku cukrovky druhého typu u těch, kteří mají toto onemocnění v rodině.

LOW CARB - Nízkosacharidové stravování

SUGARFREE

80g-100g sacharidů za den. Znovu bez obilovin (rafinovaných) a cukru, ale střídmě můžete zařadit brambory, batáty nebo luštěniny apod. A taky si můžete dopřát ovoce. Který typ si vybrat? Osobně považuji za nejlepší začít se striktním omezením sacharidů a postupně přidávat, až pro sebe najdete optimální hranici. Důležité je, abyste se cítili dobře a nový stravovací režim pro Vás byl dlouhodobě udržitelný.

SUGARFREE - Nízkosacharidové stravování

JAK TO FUNGUJE?

Možná Vás trochu překvapím, ale netloustneme proto, že moc jíme a málo se hýbeme. Rozhodně nezhubneme jen tehdy, když začneme méně jíst. Naše tělo není kalkulačka, ale koktejl hormonů a enzymů. Hormonální nerovnováha, tedy stav, kdy je některých hormonů příliš mnoho a jiných málo, má pro nás velmi špatné následky. Nadváha nebo obezita jsou jedním z nich. Z hormonálního hlediska je obojí spojováno s příliš vysokou hladinou hormonu INZULINU. Inzulin je energii ukládající hormon, jehož zvýšená hladina je signálem pro ukládání tuku.

PROČ BY VÁS TO MĚLO ZAJÍMAT?

ZHUBNETE – Výzkum opakovaně ukazuje, že nízkosacharidová/ ketogenní strava je nejúčinnější pro redukci hmotnosti.

BUDETE ZDRAVĚJŠÍ – Nadměrná konzumace sacharidů je spojována se vznikem onemocnění jako je cukrovka 2. typu, Alzheimerova choroba a mnoho dalších.

BUDETE MÍT ENERGII – NÍZKOSACHARIDOVÉ STRAVOVÁNÍ představuje potraviny plné zdravých tuků, které dodávají jídlu chuť a Vám spoustu energie. Zapomeňte na únavu!

HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA

Za normálních okolností, když je hladina hormonů v pořádku, funguje naše tělo jako umyvadlo. Co do něj nateče, to z něj vyteče. Přijatá energie se rovná energii vydané. Netloustneme ani nehubneme. Naše tělo si chce uchovat stálou váhu, proto používá regulační mechanismy, aby ji udrželo. Sníme-li jeden den více, naše tělo více spálí, třeba tím, že zvýší tělesnou teplotu. Problém nastane ve chvíli, kdy tato regulace selže. Zanese se odtok umyvadla. Pak může přitékat voda po kapkách, a stejně jednou přeteče. Napouštějte jí hodně a máte potopu. Přetékající umyvadlo je pro nás analogií k ukládání tuku do tukových tkání. Trpíte-li nadváhou nebo obezitou, nezáleží tolik na tom, kolik toho sníte.

Dokud neodstraníte příčinu nadměrného ukládání tuku = hormonální nerovnováhu, nepodaří se vám trvale zhubnout.

OBEZITA JE NEMOCÍ NADMĚRNÉHO UKLÁDÁNÍ TUKU.

PŘÍČINNOU TÉTO NEMOCI JE ZVÝŠENÁ HLADINA HORMONU INZULINU!

Chcete-li zhubnout, je nutné odstranit příčinu nemoci. Je potřeba snížit hladinu inzulinu. Jak bylo řečeno na začátku, strava, kterou přijímáme je tvořena třemi základními makroživinamisacharidy, bílkovinami a tuky. Každá z těchto složek má v organismu jinou hormonální odezvu. Každé jídlo, které sníte, vyvolá hormonální reakci. Klíčovou roli zde hraje hormon INZULIN. Z obecného hlediska lze říct, že největší vliv na sekreci inzulinu mají sacharidy, méně bílkoviny a nejméně tuky.

Je-li Vaším cílem snížit hladinu inzulinu, strategie je jasná: OMEZENÍ PŘÍJMU SACHARIDŮ VE PROSPĚCH TUKŮ!

Touto stravovací změnou, které se nazívá „NÍZKOSACHARIDOVÉ STRAVOVÁNÍ“ dosáhnete snížení hladiny inzulinu a Vaše tělo dostane signál, který říká, že má energii spalovat, ne ukládat.

BUDETE HUBNOUT!

Rozcestník Low Carb byl inspirován originálem na dietdoctor.com a některé části rozcestníku jsou překladem uvedených stránek. Informace byly použity ze stránek: fitplan.cz, dietdoctor.com

Předchozí článekKdy jíst
Další článekKedlubnové brambory