Čas přípravy: 10 min
Čas vaření: 2,5 hod
Množství: 4 porce
Slepice po Montserratsku (GALLINA EN PEPITORIA A LA MONTSERRAT). Do měkka uvařené kousky slepice v husté lahodné omáčce je tradiční katalánský recept z okolí Montserratu. Sušený maso Jamón dává neskutečně intenzivní chuť omáčce, ve které se pozvolna vaří slepice a ta Vás zároveň překvapí měkkým a šťavnatým masem.
Suroviny:
- 1 slepice
- 100 g jamónu
- 50 g sádla
- 1 cibule
- špetka šafránu
- 2 stroužky česneku
- 200 ml suchého bílého vína
- vývar slepičí
- 1 snítka tymiánu
- 2 žloutky z vajec
- sůl, pepř, 2 ks hřebíčku, špetka muškátového oříšku
Postup:
Slepici povaříme asi 1 hodinu v osolené vodě. Můžeme přidat mrkev, celer, cibuli. A máme připravený vývar na podlévání ale i na slepičí polévku. Slepici vyndáme a nakrájíme na větší kousky.
Dáme rozpustit sádlo do dostatečně velkého hrnce a osmažíme v něm kousky slepice ze všech stran do zlatova a vyndáme stranou.
Do sádla přidáme cibuli a kostičky Jamón. (Jamón serrano je sušené vepřové maso. Patří do kategorie kam patří italské prosciutto, kterým můžeme Jamón nahradit.) Jakmile začne cibule lehce měnit barvu, přidáme česnek a tymián. Dobře promícháme a přilijeme víno. Za stálého míchání necháme víno téměř vyvařit. Přidáme opečené slepičí maso a vývar, aby byly překryty všechny kousky slepice. Přidáme sůl, pepř, hřebíček, trošku nastrouhaného muškátového oříšku a šafrán.
Vaříme bez poklice na středním až nízkém plameni až do chvíle, než bude slepice měkká cca 1,5 hodiny. Dochází-li nám tekutina v hrnci, dolijeme vývarem. Jakmile je slepice měkká, utvoříme v misce ze dvou žloutků vařeného vajíčka a dvou lžic šťávy z hrnce hustou pastu a vmícháme jí do hrnce. Omáčka by měla získat hustou konzistenci. Příliš řídkou omáčku můžeme zredukovat.
Podáváme s celerovou kaší.
Výživové údaje* | na 100 g |
---|---|
Energie | 165 kcal |
Bílkoviny | 18,66 g |
Sacharidy | 3,37 g |
Tuky | 7,34 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.