Slepice po Montserratsku
Slepice po Montserratsku

Čas přípravy: 10 min

Čas vaření: 2,5 hod

Množství: 4 porce

Slepice po Montserratsku (GALLINA EN PEPITORIA A LA MONTSERRAT). Do měkka uvařené kousky slepice v husté lahodné omáčce je tradiční katalánský recept z okolí Montserratu. Sušený maso Jamón dává neskutečně intenzivní chuť omáčce, ve které se pozvolna vaří slepice a ta Vás zároveň překvapí měkkým a šťavnatým masem.


Suroviny:

  • 1 slepice
  • 100 g jamónu
  • 50 g sádla
  • 1 cibule
  • špetka šafránu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml suchého bílého vína
  • vývar slepičí
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 žloutky z vajec
  • sůl, pepř, 2 ks hřebíčku, špetka muškátového oříšku

Postup:

Slepici povaříme asi 1 hodinu v osolené vodě. Můžeme přidat mrkev, celer, cibuli. A máme připravený vývar na podlévání ale i na slepičí polévku. Slepici vyndáme a nakrájíme na větší kousky.

Dáme rozpustit sádlo do dostatečně velkého hrnce a osmažíme v něm kousky slepice ze všech stran do zlatova a vyndáme stranou.

Do sádla přidáme cibuli a kostičky Jamón. (Jamón serrano je sušené vepřové maso. Patří do kategorie kam patří italské prosciutto, kterým můžeme Jamón nahradit.) Jakmile začne cibule lehce měnit barvu, přidáme česnek a tymián. Dobře promícháme a přilijeme víno. Za stálého míchání necháme víno téměř vyvařit. Přidáme opečené slepičí maso a vývar, aby byly překryty všechny kousky slepice. Přidáme sůl, pepř, hřebíček, trošku nastrouhaného muškátového oříšku a šafrán.

Vaříme bez poklice na středním až nízkém plameni až do chvíle, než bude slepice měkká cca 1,5 hodiny. Dochází-li nám tekutina v hrnci, dolijeme vývarem. Jakmile je slepice měkká, utvoříme v misce ze dvou žloutků vařeného vajíčka a dvou lžic šťávy z hrnce hustou pastu a vmícháme jí do hrnce. Omáčka by měla získat hustou konzistenci. Příliš řídkou omáčku můžeme zredukovat.

Podáváme s celerovou kaší.


Výživové údaje*na 100 g
Energie165 kcal
Bílkoviny18,66 g
Sacharidy 3,37 g
Tuky7,34 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno