Inzulin je hormon, který nezbytně potřebujeme. Není to náš nepřítel. Škodí nám pouze tehdy, je-li jeho hladina příliš vysoká. Slinivka vylučuje inzulin po každém jídle, které sníte. Kolik inzulinu se celkově vyloučí, záleží na dvou faktorech:

1. FaktorNa konkrétním jídle, které jsme snědli. Z obecného hlediska mají největší vliv na produkci inzulinu sacharidy. Velmi záleží na tom, v jaké formě sacharidy jsou. Je velký rozdíl mezi mísou zeleninového salátu, který je bohatý na vlákninu (ano, i zelenina obsahuje sacharidy) a půlkou bílého rohlíku. V případě salátu se do oběhu vyloučí daleko méně inzulinu než v případě pečiva. Přestože obě dvě jídla mohou mít stejný počet gramů sacharidů.

2. Faktor – Druhým faktorem je inzulinová senzitivita, která udává citlivost buněk vůči inzulinu. Čím citlivější jste, tím méně inzulinu musí slinivka vyloučit. Čím odolnější (rezistentní) jste, tím více inzulinu bude potřeba. Po každém jídle přijmete jednorázově tolik energie, že ji tělo nemůže okamžitě spálit. Vzroste hladina inzulinu, která signalizuje tělu, aby energii ukládalo. Ve chvíli, kdy hladina inzulinu poklesne, tedy jsme bez jídla, začnete brát energii z uložených zásob. To je naprosto přirozený proces, který se opakuje den za dnem. Množství vyplaveného inzulinu je naprosto individuální a z velké části ho ovlivňuje to, jak moc jste inzulinově rezistentní (odolní). Pokud trpíte nadváhou nebo obezitou, s velkou pravděpodobností jste inzulinově rezistentní, tzn., že Vaše slinivka produkuje příliš mnoho inzulinu. Budete-li jíst 5-6 jídel denně, je možné, že Vaše hladina inzulinu nepoklesne natolik, aby se začala spalovat energie z uložených zásob.

Jezte méně větších jídel. Pracujte na vynechání svačinek. Uvidíte, že po jednom až dvou týdnech to půjde velmi snadno, i když je to nyní pro Vás možná nepředstavitelné. Mnoho lidí, kteří jedí stravu omezující sacharidy, má jen 2 nebo dokonce 1 jídlo denně. Mnoho z nich nesnídá. Teď si říkáte: „Vždyť nám pořád tvrdí, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, které nám dodá energii.“ I když toto tvrzení opakuje stále dokola mnoho výživových poradců, věřte, že pro něj NENÍ a nikdy NEBYL žádný vědecký důkaz. Proč jíst, když nemáte hlad?

Ve chvíli, kdy se adaptujete na nízkosacharidovou stravu, bude hlavním zdrojem energie pro Vaše tělo tuk. A je jedno, jestli je to tuk z talíře nebo Vašich stehen. Uvidíte, že mnohem méně budete zažívat pocity hladu. Důvod je ten, že Vaše tělo bude mít velmi snadný přístup k energii z tukových zásob.

A o to to nám jde!

PÁLIT TUKOVÉ ZÁSOBY!

Rozcestník Low Carb byl inspirován originálem na dietdoctor.com a některé části rozcestníku jsou překladem uvedených stránek. Informace byly použity ze stránek: fitplan.cz, dietdoctor.com

Předchozí článekCo můžeme a nemůžeme jíst
Další článekNízkosacharidové stravování