Tiramisu do skla
Tiramisu do skla

Čas přípravy:  15 min

Čas chlazení: 6-8 hod

Množství: 8 porce

Tiramisu je jedním z nejklasičtějších a nejlahodnějších dezertů, které znám. Italské tiramisu je nepečený dezert s příchutí espressa. Piškoty máčené v kávě se slazeným mascarpone krémem a před podáváním posypané kakaem – toť vše.


Suroviny:

NA PIŠKOTY

  • 30g mandlové mouky
  • 35g kokosové mouky
  • 4 vejce
  • 1 ČL prášku do pečiva 
  • 2 PL sladidla erythritol
  • 1 ČL vanilky 

NA KRÉM

  • 2 PL sladidla erythritol
  • 2 žloutky
  • 500g mascarpone
  • 1/2 šálku silné kávy
  • 50ml amaretta
  • 2 ČL nepraženého kakaa
  • bobulovité ovoce

Postup:

Smíchame suché ingredience se žloutky a sladidlem. Vyšleháme bílky zvlášť a poté zamícháme do směsi. Pomocí sáčku s kulatou špičkou naneseme těsto na pečicím papírem vyložený plec. Vytvoříme kolečka o velikosti sklenic ve kterých budeme tvořit tiramisu.

Pečeme velice pozvolna na 150°C asi 10 minut a poté stáhneme troubu na cca 120°C a pečeme dalších 15 minut. Piškoty se spíše suší než pečou do zlatova. Pokud se nám stále zdají měkké můžeme je ještě dosušit v troubě, tak aby byly krásně křupavé.

Ze žloutků a cukru vyšlehá vyšleháme pěnu, kterou smícháme se sýrem mascarpone a celou směs vyšleháme do hladkého jemného krámu.

Rychle ponoříme obě strany piškotů do studené kávy s Amarettem a klademe na dno skleničky. Krémem naplníme do půlky skleničku, dáme další namočený piškot a zase krém. Takto připravené Tiramisu dáme chladit do lednice. Variantu s ovoce vytvoříme tak, že vybrané ovoce natlačíme do prostřední vrstvy krému a dál pokračujeme piškotem a krémem.

Před podáváním povrchu lehce poprášíme kakaem.

TIP: VEJCE

Pokud nechceme konzumovat syrová vejce, máme pár možností.

1. Zlehka uvaříme žloutky a cukr

Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Vyšlehanou pěnu přidáme k mascarpone a vyšleháme elektrickým mixérem na střední rychlost do hladkého krému.

2. Vejce vynecháme

Pokud nechceme použít vejce vůbec, mícháme sýr mascarpone do krémova asi 1-2 minuty. Přidáme cukr a mícháme, dokud nebude hladký krém.

Bez žloutků můžeme přidat trochu smetany na šlehání a zašleháme do krému. Takto připravený krém bude lehčí a vzdušnější.

Tiramisu do skla a ovoce
Tiramisu do skla a ovocem

Výživové údaje*na 1 porci
Energie306 kcal
Bílkoviny6 g
Sacharidy 21 g
Tuky22 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno