Čas přípravy: 15 min
Čas chlazení: 6-8 hod
Množství: 8 porce
Tiramisu je jedním z nejklasičtějších a nejlahodnějších dezertů, které znám. Italské tiramisu je nepečený dezert s příchutí espressa. Piškoty máčené v kávě se slazeným mascarpone krémem a před podáváním posypané kakaem – toť vše.
Suroviny:
NA PIŠKOTY
- 30g mandlové mouky
- 35g kokosové mouky
- 4 vejce
- 1 ČL prášku do pečiva
- 2 PL sladidla erythritol
- 1 ČL vanilky
NA KRÉM
- 2 PL sladidla erythritol
- 2 žloutky
- 500g mascarpone
- 1/2 šálku silné kávy
- 50ml amaretta
- 2 ČL nepraženého kakaa
- bobulovité ovoce
Postup:
Smíchame suché ingredience se žloutky a sladidlem. Vyšleháme bílky zvlášť a poté zamícháme do směsi. Pomocí sáčku s kulatou špičkou naneseme těsto na pečicím papírem vyložený plec. Vytvoříme kolečka o velikosti sklenic ve kterých budeme tvořit tiramisu.
Pečeme velice pozvolna na 150°C asi 10 minut a poté stáhneme troubu na cca 120°C a pečeme dalších 15 minut. Piškoty se spíše suší než pečou do zlatova. Pokud se nám stále zdají měkké můžeme je ještě dosušit v troubě, tak aby byly krásně křupavé.
Ze žloutků a cukru vyšlehá vyšleháme pěnu, kterou smícháme se sýrem mascarpone a celou směs vyšleháme do hladkého jemného krámu.
Rychle ponoříme obě strany piškotů do studené kávy s Amarettem a klademe na dno skleničky. Krémem naplníme do půlky skleničku, dáme další namočený piškot a zase krém. Takto připravené Tiramisu dáme chladit do lednice. Variantu s ovoce vytvoříme tak, že vybrané ovoce natlačíme do prostřední vrstvy krému a dál pokračujeme piškotem a krémem.
Před podáváním povrchu lehce poprášíme kakaem.
TIP: VEJCE
Pokud nechceme konzumovat syrová vejce, máme pár možností.
1. Zlehka uvaříme žloutky a cukr
Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Vyšlehanou pěnu přidáme k mascarpone a vyšleháme elektrickým mixérem na střední rychlost do hladkého krému.
2. Vejce vynecháme
Pokud nechceme použít vejce vůbec, mícháme sýr mascarpone do krémova asi 1-2 minuty. Přidáme cukr a mícháme, dokud nebude hladký krém.
Bez žloutků můžeme přidat trochu smetany na šlehání a zašleháme do krému. Takto připravený krém bude lehčí a vzdušnější.

Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 306 kcal |
Bílkoviny | 6 g |
Sacharidy | 21 g |
Tuky | 22 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.