Špízy se hodí k obědu, večeři, jako součást bufetu. Jsou dobré teplé i studené. Hodí se k nim skoro všechny známé omáčky či saláty. Dle mě se k nim nejvíce hodí tenhle zelný salát, pěkně vychlazený.
Suroviny:
- 750 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků
- 6 ks menších batátů
- sůl
- olivový olej
- provensálské koření
- 1 červená cibule
- kousek farmářské slaniny v celku
- 2 červené kapie
- 1 menší cuketa
NA MARINÁDU :
- šťáva z jednoho pomeranče
- 2 PL kvalitní sojové omáčky
- 2 PL kvalitní rybí omáčky
- 1 PL medu ( lze vyměnit za čekankový sirup)
- 1 cm čerstvého zázvoru
- 2 stroužky prolisovaného česneku
Postup:
Smícháme všechny suroviny na marinádu a přidáme do ní na kostičky nakrájené a lehce osolené kuřecí maso. Dáme do ledničky odstát .
Mezi tím si nakrájíme na větší kusy cibuli, cuketu a papriku na 0,5 cm kolečka, slaninu na plátky.
Batáty zbavíme slupky, nakrájíme na kolečka silné asi 0,5 cm . Dáme je do misky, zakápneme olivovým olejem, osolíme a přidáme provensálské koření .. Necháme chvíli marinovat a napícháme na špejli. Dávala jsem na plech. Konce špejlí opřené o hrany plechu, aby to vše neleželo v oleji .
Vezmeme si špejle a na střídačku prokládáme maso, slaninu, červenou cibuli, papriku, cuketu a vložíme do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Zakápneme trochou olivového oleje.
Troubu zapneme na funkci gril , zapneme horký vzduch a dáme jak zapékací misku, tak i pekáč do trouby na ráz a pečeme na 170 stupňů asi 30 minut . Batáty budou asi hotové dřív, tak je tam můžete dát o něco déle, asi o 10 minut po mase, ať to máte hotové najednou 🙂
Zbytek marinády si přelijeme do menšího kastrůlku a zredukujeme na mírném plameni na poloviční objem.
V průběhu pečení maso zbytkem marinády přeliju , ať to má hezkou barvu.