Čas přípravy: 30 min
Čas vaření: 35 min
Množství: 4 porce
Obtížnost: střední

Špízy se hodí k obědu, večeři, jako součást bufetu. Jsou dobré teplé i studené. Hodí se k nim skoro všechny známé omáčky či saláty. Dle mě se k nim nejvíce hodí tenhle zelný salát, pěkně vychlazený.


Suroviny:

  • 750 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků
  • 6 ks menších batátů
  • sůl
  • olivový olej
  • provensálské koření
  • 1 červená cibule
  • kousek farmářské slaniny v celku
  • 2 červené kapie
  • 1 menší cuketa

 NA MARINÁDU :

  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 2 PL kvalitní sojové omáčky
  • 2 PL kvalitní rybí omáčky 
  • 1 PL medu ( lze vyměnit za čekankový sirup)
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky prolisovaného česneku

Postup:

Smícháme všechny suroviny na marinádu a přidáme do ní na kostičky nakrájené a lehce osolené kuřecí maso. Dáme do ledničky odstát .

Mezi tím si nakrájíme na větší kusy cibuli, cuketu a papriku na 0,5 cm kolečka, slaninu na plátky.

Batáty zbavíme slupky, nakrájíme na kolečka silné asi 0,5 cm . Dáme je do misky, zakápneme olivovým olejem, osolíme a přidáme provensálské koření .. Necháme chvíli marinovat a napícháme na špejli. Dávala jsem na plech. Konce špejlí opřené o hrany plechu, aby to vše neleželo v oleji . 

Vezmeme si špejle a na střídačku prokládáme maso, slaninu, červenou cibuli, papriku, cuketu a vložíme do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Zakápneme trochou olivového oleje.

Troubu zapneme na funkci gril , zapneme horký vzduch a dáme jak zapékací misku, tak i pekáč do trouby na ráz a pečeme na 170 stupňů asi 30 minut . Batáty budou asi hotové dřív, tak je tam můžete dát o něco déle, asi  o 10 minut po mase, ať to máte hotové najednou 🙂

Zbytek marinády si přelijeme do menšího kastrůlku a zredukujeme na mírném plameni na poloviční objem.

V průběhu pečení maso zbytkem marinády přeliju , ať to má hezkou barvu.

Recept na zelný salát

- oblíbená firma -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno