Cheescake jahodový
Čas přípravy: 15 min
Čas vaření: 10 min
Množství: 18cm průměr formy
Obtížnost: snadné

Nepečený jahodový cheesecake. Svěží, studený a překrásně barevný koláč, který je tak lahodný jak vypadá. Osvědčená klasika v LC podání.


Suroviny:

KORPUS

  • 200 g lískooříškové mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 PL nepraženého kaka
  • může být 1 PL sladidla (ale není nutné)

KRÉM

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml zakysané smetany
  • 150 ml řeckého jogurtu
  • 150ml philadelphia
  • hrst na kostičky nakrájených jahod 
  • agar (nebo jiná vhodná želatina)
  • povolené sladidlo, množství dle své potřeby

ROZVAR

  • Hrst jahod
  • Agar

Postup:

Nejprve si uděláme korpus na který smícháme všechny suroviny a necháme je chvilku na lince v pokojové teplotě odpočinout. Připravíme si dortovou formu, vysteleme jí i s okraji pečícím papírem. Připravené těsto vmačkáme na dno formy a dáme vychladit do lednice. Máslo ztvrdne a korpus ucelý.

Mezitím si připravíme krém. V misce smícháme jogurt se zakysanou smetanou a philadelphii , osladíme a přidáme na kostičky nakrájené jahody. Smetanu si nalijeme do kastrůlku a přidáme podle ml množství agaru (viz popis na krabičce výrobku). Necháme chvíli nabobtnat (10 minut). Poté přendáme kastrůlek na plotnu a mírně zahříváme (nesmí se smetana vařit, optimální teplota je 60 stupňů, což je na malíček). Vaříme cca 2-3 minuty, podle návodu. Želatina by se měla krásně rozpustit a nesmí mít hrudky. Poté celou směs nalijeme do misky ke zbylému krému a pořádně promícháme.

Takto připravený krém nalijeme na vychlazený korpus. A dáme opět do lednice. Na závěr si nakrájíme pár jahod na menší kousky a projedu je do hladka tyčovým mixérem. Celou směs lehce zahřejeme a podle hmotnosti ovoce přidáme potřebné množství agaru. Promícháme metličkou do hladka a ještě teplé lejeme na krémovou vrstvu dortu.

Agar tuhne při pokojové teplotě, takže se zdobením dortu navrchu moc neotálejte 🙂

Dort před podáváním necháme uležet v lednici alespoň 3 hodiny, nejlépe však přes noc.

Předchozí článekPečená červená řepa s kozím sýrem
Další článekPlněné prso sušenými rajčaty, špenátem a grilovanou zeleninou

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno