Čas přípravy: 15 min
Čas chlazení: 6-8 min
Množství: 8 porce
Tento recept na tiramisu je rychlý a snadný na přípravu. Krémová a hladká textura rozplývající se v ústech je prostě snová a při ochutnávání tohoto klasického italského dezertu uvěříte, že sedíte v autentické italské kavárničce.
Suroviny:
NA PIŠKOTY
- 40g mandlové mouky
- 25g kokosové mouky
- 4 vejce
- 1 ČL prášku do pečiva
- 2 PL sladidla erythritol
- 1 ČL vanilky
- špetka soli
NA KRÉM
- 2 PL sladidla erythritol
- 2 žloutky
- 500g mascarpone
- 1/2 šálku silné kávy
- 50ml amaretta
NA POSYPÁNÍ
- 2 ČL nepraženého kakaa
Postup:
Smíchame suché ingredience se žloutky a sladidlem. Vyšleháme bílky zvlášť a poté zamícháme do směsi. Pomocí sáčku s kulatou šppičkou naneseme těsto na pečicím papírem vyložený plec. Můžeme vytvořit kolečka ve tvaru piškotů nebo oválky jako cukrářské piškoty.
Pečeme velice pozvolna na 150°C asi 10 minut a poté stáhneme troubu na cca 120°C a pečeme dalších 15 minut. Piškoty se spíše suší než pečou. Nesmí nám tmavnout. Pote vyndáme a necháme na plechu zcela vychladnout. Pokud se nám stále zdají měkké můžeme je ještě dosušit v troubě, tak aby byly krásně křupavé.
Zatímco nám piškoty chladnou, připravíme si krém tak, že v kastrůlku, který vložím do vodní lázně, rozmícháme cukr se žloutky a postupně je zahřívám tak, až nám žloutkový krém lehce zhoustne. Hotový krém smíchám s mascarpone do hladkého jemného krámu.
Máme připraveno a můžeme se pustit do přípravy tiramisu.
Rychle ponoříme obě strany piškotů do kávy a klademe na dno zapékací misky o rozměrech 20 x 14 x 8 cm nebo 20 x 20 x 8 cm. Nedoporučuji piškoty máčet příliš dlouho, jinak tiramisu bude vodnaté.
Asi jednu polovinu krému z mascarpone rozetřeme na piškoty. Opakujte ještě jednou, aby jsme Tiramisu sestavili takto zdola nahoru: piškoty + krém, piškoty + krém.
Misku zabalte do igelitové fólie, aby se dovnitř tiramisu nedostal vzduch ani pachy z lednice. Dejte do chladničky přes noc. Před podáváním povrchu lehce poprášíme kakaem.
Tiramisu uchováme v lednici až 3 dny, ale pouze z vajec které tepelně upravíme při přípravě krému.

Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 306 kcal |
Bílkoviny | 6 g |
Sacharidy | 21 g |
Tuky | 22 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.