Váš jídelníček se bude odvíjet od toho, který typ stravování si vyberete. Ať už si vyberete jakýkoliv režim, existují 3 typy potraviny, kterým se za každých okolností vyhněte.

Za každých okolností se vyhněte.

1. ULTRA PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVANÉ POTRAVINY – Běžné uzeniny, sladkosti, sušenky, margaríny, zpracované rostlinné oleje např. slunečnicový apod.

2. CUKR – Pozor na sladké nápoje a potraviny, kde je cukr “skrytý“, např. nakládaná zelenina, kečup, slazené mléčné výrobky a pod.

3. BÍLÁ MOUKA – Bílé pečivo, chleba, běžné těstoviny, houskové knedlíky, zahuštěné omáčky, ostatní moučné pokrmy atd.

Ať už si vyberete jakýkoliv režim, existují 3 typy potraviny, kterým se za každých okolností vyhněte. Ultra zpracované průmyslové potraviny, cukr a bílá mouka stojí prokazatelně za vznikem inzulinové rezistence, která je další příčinou vysoké hladiny hormonu inzulinu. A co tedy jíst? Zásadně jen SKUTEČNÉ JÍDLO, vždy v té nejlepší kvalitě, která je pro Vás dostupná. Nezapomínejte na to, že zelenina by měla vždy tvořit polovinu vašeho talíře. Omezujte sacharidy a soustřeďte se na bílkoviny. Tuk je obvykle vždy spojen s bílkovinami, proto jej nemusíte nijak řešit. Určitě si ale dopřejte k salátu bohatou zálivku z olivového oleje, nízkotučné sýry nahraďte vysokotučnými. Obyčejný jogurt můžete bez výčitek vyměnit za hustý a lahodný řecký. Užívejte si královskou snídani v podobě vajíček se slaninou. Protože o tom nízkosacharidové stravování je. O chutných potravinách, které Vás zasytí a dodají Vám energii.

Zapomeňte jednou provždy na pocit hladu!

Přestože je tento režim stravování označován často jako „high fat“ (s vysokým obsahem tuku), pokud hubnete, s tukem to nepřehánějte. Chcete přece, aby tělo pálilo váš vlastní tělesný tuk, ne ten na talíři. Myslete na to, že cílem by pro Vás měl být vždy dostatečný přísun Bílkoviny. Můžete počítat s 1g bílkovin na 1kg Vaší váhy, pokud jste žena a 1,2g bílkovin na 1kg váhy, pokud jste muž. Sacharidy držte nízko, dle limitu, který jste si stanovili. Tuky jsou pákou, která určuje, jak budete hubnout. Pokud přijmete tolik energie, kolik spotřebujete, hubnout nebudete. Pro hubnutí je nutné vytvořit energetický deficit. Nemusíte však nad tím příliš přemýšlet. Alfou a Omegou je dodržovat dvě pravidla:

1. JÍM SKUTEČNÉ JÍDLO

2. JÍM, KDYŽ MÁM HLAD

3. NEJÍM, KDYŽ NEMÁM HLAD

Hlad je signálem, že Vaše tělo potřebuje energii. Proč byste tedy měli jíst, když hlad nemáte a tudíž „Vaše“ tělo energii nežádá? Respektujte pocit hladu a odlišujte ho od pouhé chuti něco si dát. Jednoduše se to řekne, hůře dělá, ale pracujte na tom. Vnímaní signálů vlastního těla je pro vás klíčové. Budete-li respektovat tato dvě pravidla, brzy zjistíte, že nepotřebujete svačinky. Hlavní jídla vás díky obsahu bílkovin a tuků zasytí na několik hodin. K tomuto stavu se někdo dopracuje dříve a někdo později. Netlačte na sebe. Vnímejte se, podporujte se a brzy vše přijde samo. Odměňte se za své úspěchy. Volte ale raději jinou odměnu než tu ve formě nevhodného jídla. Taková „odměna“ Vás vždy vrátí na začátek Vašeho úsilí. Pamatujte, že závislost na cukru je stejná, jako jakákoliv jiná závislost. Jídlo má být přirozenou součástí Vašeho života. Dodržujte základní pravidla a NEDĚLEJTE Z TOHO PŘÍLIŠ VĚDU 🙂

Rozcestník Low Carb byl inspirován originálem na dietdoctor.com a některé části rozcestníku jsou překladem uvedených stránek. Informace byly použity ze stránek: fitplan.cz, dietdoctor.com

close

INFORMACE O NÍZKOSACHARIDOVÉM STRAVOVÁNÍ

MANUÁL LOW CARB

- oblíbená firma -