Makový citronovo-višňový dort
Čas přípravy: 15 min
Čas vaření: 25 min
Množství: 16 cm průměr dortu

Recept na makový dort je jen důkazem toho, že se dá upéct bez klasické mouky úžasný dezert. Chutná fantasticky s příjemně lehkou sladcenakyslou chutí.


Suroviny:

KORPUS:

  • 5 vajíček
  • 80 g mandlové mouky
  • 50 g mletého máku
  • 50 g povoleného sladidla
  • kůra z 1 citronu
  • 1 kostička lučiny
  • špetka soli
  • 2 ČL prášku do pečiva s vinným kamenem

SUROVINY KRÉM:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 dc smetany ke šlehání
  • šťáva z jednoho citronu
  • sladidlo dle potřeby

LC višňový džem, lyofilizované maliny a višně, plátky mandlí, máta na ozdobu

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků. žloutky utřeme se sladidlem do krémové konzistence. Zašleháme lučinu s citronovou kůrou a na konec sypké suroviny (mandlovou mouku, mletý mák a prášek do pečiva).

Z bílků a špetky soli vyšlehat pevný sníh, který opatrně do těsta přidáme.

Pečící formu si vysteleme papírem na pečení a těsto do ní nalijeme.

Pečeme na 175°C asi 25 minut (zkusíme špejlí, jestli těsto nelepí).

Korpus necháme vychladnout a až poté ho můžeme proříznout … jednou / dvakrát, záleží na Vás.

Na krém si dáme všechny suroviny do mísy a pomocí tyčového mixéru je promícháme.

Na rozkrojený korpus naneseme tenkou vrstvu džemu. Na něj přijde vrstva krému a přiklopíme korpusem druhým ……a opakujeme 🙂 Zdobení dle vlastní fantazie

Předchozí článekLedový salát s kuřecím masem
Další článekHovězí závitek s mletým masem

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno