Recept na makový dort je jen důkazem toho, že se dá upéct bez klasické mouky úžasný dezert. Chutná fantasticky s příjemně lehkou sladcenakyslou chutí.
Suroviny:
KORPUS:
- 5 vajíček
- 80 g mandlové mouky
- 50 g mletého máku
- 50 g povoleného sladidla
- kůra z 1 citronu
- 1 kostička lučiny
- špetka soli
- 2 ČL prášku do pečiva s vinným kamenem
SUROVINY KRÉM:
- 250 g tučného tvarohu
- 250 g zakysané smetany
- 1 dc smetany ke šlehání
- šťáva z jednoho citronu
- sladidlo dle potřeby
LC višňový džem, lyofilizované maliny a višně, plátky mandlí, máta na ozdobu
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků. žloutky utřeme se sladidlem do krémové konzistence. Zašleháme lučinu s citronovou kůrou a na konec sypké suroviny (mandlovou mouku, mletý mák a prášek do pečiva).
Z bílků a špetky soli vyšlehat pevný sníh, který opatrně do těsta přidáme.
Pečící formu si vysteleme papírem na pečení a těsto do ní nalijeme.
Pečeme na 175°C asi 25 minut (zkusíme špejlí, jestli těsto nelepí).
Korpus necháme vychladnout a až poté ho můžeme proříznout … jednou / dvakrát, záleží na Vás.
Na krém si dáme všechny suroviny do mísy a pomocí tyčového mixéru je promícháme.
Na rozkrojený korpus naneseme tenkou vrstvu džemu. Na něj přijde vrstva krému a přiklopíme korpusem druhým ……a opakujeme 🙂 Zdobení dle vlastní fantazie