Ostružino-malinový dort
Ostružino-malinový dort
Čas přípravy: 15 min
Čas vaření: 35 min
Množství:  6 porcí

Dary ze zahrádky se musí nějak zdělat. Tak Vám sesmolím alespoň jeden recept na ostuřino-malinový dort.


Suroviny:

Na korpus:

  • 75 g lískooříškové mouky
  • 30 g povoleného sladidla(xylitol)
  • 50 g másla
  • 50 g vysokoprocentní čokolády
  • 3 vejce
  • Špetka soli
  • 1 ČL prášku do pečiva s vinným kamenem
  • 1/4 ČL guaranové gumy

Na korpus:

  • 1 mascarponne
  • 1 smetana ke šlehání 40%
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1-2 PL moučkového erythritolu 
  • 2 PL malinovo/ostružinoveho pyré(ostružino-maliny podlijeme vodou, přidáme 1 PL xylitol a vaříme do zhoustnutí a vyvaření vody. Přes sítko propasírujeme a zbavíme se semínek(kdo chce).

Želatina:

  • 200 g malino-ostružin
  • 3g Agaru
  • 1 PL povoleného sladidla

Postup:

Máslo s čokoládou rozpustíme ve vodní lázni. Bílky se špetku soli vyšleháme do polotuhého sněhu a poté zašleháme xylitol. Vyšleháme do tuhých špiček. Žloutky vyšleháme do husté pěny, nakonec zašleháme rozpuštěnou čokoládu s máslem.

Suché ingredience smícháme. Do vyšlehaného sněhu přimícháme žloutkovou směs a na závěr opatrně přidáme suché přísady. Průměr formy je 20 cm.

Pečeme na 180°C asi 25 minut.

Smetanu ke šlehání vyšleháme společně s mascarponne. Ke konci přidáme citronovou šťávu a sladidlo. Na závěr stěrkou přimícháme vychladlé pyré. (Necháme si ho trochu stranou na potření korpusu).

Malino-ostružiny podlijeme trochou vody, přidáme sladidlo a provaříme. Změklé propasírujeme a doplníme vodou do 200 ml je-li třeba. Přisypeme agar a chvíli mícháme-nevaříme.
Korpus potřeme zbylým pyré a dáme zpět do dortové formy, kterou po obvodu vysteleme dortovou páskou. Přidáme vrstvu šlehačky s mascarponne. Dáme vychladit do lednice. Připravíme želatinovou vrstvu, kterou necháme pár minut vychladnout při pokojové teplotě (cca 3 minutky) a nalijeme ji na krém.
Zdobíme ovocem,lískovými oříšky, čerstvou meduňkou.

Předchozí článekDušené hovězí maso s kysaným zelím
Další článekČesnečka s dýní

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno