Dary ze zahrádky se musí nějak zdělat. Tak Vám sesmolím alespoň jeden recept na ostuřino-malinový dort.
Suroviny:
Na korpus:
- 75 g lískooříškové mouky
- 30 g povoleného sladidla(xylitol)
- 50 g másla
- 50 g vysokoprocentní čokolády
- 3 vejce
- Špetka soli
- 1 ČL prášku do pečiva s vinným kamenem
- 1/4 ČL guaranové gumy
Na korpus:
- 1 mascarponne
- 1 smetana ke šlehání 40%
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1-2 PL moučkového erythritolu
- 2 PL malinovo/ostružinoveho pyré(ostružino-maliny podlijeme vodou, přidáme 1 PL xylitol a vaříme do zhoustnutí a vyvaření vody. Přes sítko propasírujeme a zbavíme se semínek(kdo chce).
Želatina:
- 200 g malino-ostružin
- 3g Agaru
- 1 PL povoleného sladidla
Postup:
Máslo s čokoládou rozpustíme ve vodní lázni. Bílky se špetku soli vyšleháme do polotuhého sněhu a poté zašleháme xylitol. Vyšleháme do tuhých špiček. Žloutky vyšleháme do husté pěny, nakonec zašleháme rozpuštěnou čokoládu s máslem.
Suché ingredience smícháme. Do vyšlehaného sněhu přimícháme žloutkovou směs a na závěr opatrně přidáme suché přísady. Průměr formy je 20 cm.
Pečeme na 180°C asi 25 minut.
Smetanu ke šlehání vyšleháme společně s mascarponne. Ke konci přidáme citronovou šťávu a sladidlo. Na závěr stěrkou přimícháme vychladlé pyré. (Necháme si ho trochu stranou na potření korpusu).
Malino-ostružiny podlijeme trochou vody, přidáme sladidlo a provaříme. Změklé propasírujeme a doplníme vodou do 200 ml je-li třeba. Přisypeme agar a chvíli mícháme-nevaříme.
Korpus potřeme zbylým pyré a dáme zpět do dortové formy, kterou po obvodu vysteleme dortovou páskou. Přidáme vrstvu šlehačky s mascarponne. Dáme vychladit do lednice. Připravíme želatinovou vrstvu, kterou necháme pár minut vychladnout při pokojové teplotě (cca 3 minutky) a nalijeme ji na krém.
Zdobíme ovocem,lískovými oříšky, čerstvou meduňkou.