Čas přípravy: 10 min
Čas vaření: 30 min
Množství: dle velikosti dýně

Vytvořte si vlastní domácí dýňové pyré, které můžete použít pro všechny vaše podzimní pekařské projekty. Chuť čerstvé dýně je vynikající a lze ji použít jako přísadu do koláčů, chleba, pečiva a dalších. V našich receptech se několikrát pyré z dýně objevuje.


Suroviny:

  • 1 dýně 
  • špetka soli

Postup 1:

Předehřejte troubu na 180°C. Velký plech na pečení vyložte pečicím papírem.

Ostrým nožem odstraňte stonek z dýně. Rozkrojte dýni na dvě poloviny. Pomocí velké lžíce odstraňte vláknitou dužinu a semena z každé poloviny.

Lehce dochuťte solí, poté položte na plech a pečte po dobu cca 30 minut do měkka. Pečenou dýní nechte zchladit. Slupka se poté začne z dýně odlupovat, jak se ochladí. Odstraňte slupku z dýně. Pečenou dužninu mixujte v kuchyňském robotu v menších dávkách do hladka.

Skladujte chlazené ve vzduchotěsné nádobě po dobu až jednoho týdne nebo zmrazené po dobu až 3 měsíců. Před použitím dobře promíchejte.

Postup 2:

Ostrým nožem odstraňte stonek z dýně. Rozkrojte dýni na dvě poloviny. Pomocí velké lžíce odstraňte vláknitou dužinu a semena z každé poloviny. Slupku dýně odstraňte.

Dýni nakrájejte na menší kostky, vložte do hrnce, zalijte osolenou vodou a pozvolna dýni vařte do měkka cca 20 minut. Dýni sceďte a tyčovým mixérem rozmixujte do hladkého pyré.

V lednici můžete pyré skladovat asi 5 dní.

Tento postup přípravy pyré je vhodný do sladkých receptů. Pyré z pečené dýně se hodí k masům a jako samostatná příloha, kterou si můžete různě dochutit.

Náš TIP: Domácí pyré můžete udělat ze všech druhů dýní. Všechny dýně se musí oloupat a zbavit slupky. Jediná dýně Hokkaidó se nemusí loupat, díky měkké slupce.

Předchozí článekSalát s grilovanou zeleninou
Další článekDýňový muffin plněný krémovým sýrem

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno