Suroviny:
- 1 dýně
- špetka soli
Postup 1:
Předehřejte troubu na 180°C. Velký plech na pečení vyložte pečicím papírem.
Ostrým nožem odstraňte stonek z dýně. Rozkrojte dýni na dvě poloviny. Pomocí velké lžíce odstraňte vláknitou dužinu a semena z každé poloviny.
Lehce dochuťte solí, poté položte na plech a pečte po dobu cca 30 minut do měkka. Pečenou dýní nechte zchladit. Slupka se poté začne z dýně odlupovat, jak se ochladí. Odstraňte slupku z dýně. Pečenou dužninu mixujte v kuchyňském robotu v menších dávkách do hladka.
Skladujte chlazené ve vzduchotěsné nádobě po dobu až jednoho týdne nebo zmrazené po dobu až 3 měsíců. Před použitím dobře promíchejte.
Postup 2:
Ostrým nožem odstraňte stonek z dýně. Rozkrojte dýni na dvě poloviny. Pomocí velké lžíce odstraňte vláknitou dužinu a semena z každé poloviny. Slupku dýně odstraňte.
Dýni nakrájejte na menší kostky, vložte do hrnce, zalijte osolenou vodou a pozvolna dýni vařte do měkka cca 20 minut. Dýni sceďte a tyčovým mixérem rozmixujte do hladkého pyré.
V lednici můžete pyré skladovat asi 5 dní.
Tento postup přípravy pyré je vhodný do sladkých receptů. Pyré z pečené dýně se hodí k masům a jako samostatná příloha, kterou si můžete různě dochutit.
Náš TIP: Domácí pyré můžete udělat ze všech druhů dýní. Všechny dýně se musí oloupat a zbavit slupky. Jediná dýně Hokkaidó se nemusí loupat, díky měkké slupce.