Mechový dort
Čas přípravy: 20 min
Čas vaření: 60 min
Množství: 20cm průměr formy
Obtížnost: střední

Mechový dort se nepeče z mechu, ale ze špenátu. 🙂 Vůbec se toho nebojte a zkuste si vyrobit špenátový dortík s lesním ovocem. Zkrátka špenát, jak si ho zamilujete.


Suroviny:

KORPUS:

  • 150 g  lískooříškové mouky
  • 60 g kokosové mouky
  • 6 vajec
  • 200 g spařeného čerstvého špenátu
  • šťáva a kůra z ½ citronu
  • 2 ČL prášku do pečiva s vinným kamenem
  • 1 PL rumu nebo rumového extraktu
  • povolené sladidlo dle potřeby, já dala 2 PL xylitol
  • špetka soli

KRÉM :

  • 250 g mascarpone nebo philadelphia 
  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • šťáva z ½ citronu
  • povolené sladidlo

NA OZDOBU:

  • ovoce + část rozdrobeného korpusu

Postup:

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.

Oddělíme si žloutky od bílků . Bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu . Žlouky spolu s cukrem vyšleháme do pěny.

Čerstvý špenát spaříme vařící vodou a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme na pyré, které necháme chvíli vychladnout. Poté ho smícháme s vyšlehanými žloutky. Přidáme citronovou šťávu s kůrou.

Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme vyšlehané žloutky se špenátem a na závěr lehce vmícháme vyšlehaný sníh. 

Pečeme na 170 stupňů asi 60 minut . Je potřeba zkoušet špejlí. Po upečení necháme korpus vychladnout.

Když nám korpusu vychladne , zarovnáme vršek do roviny a v sekáčku si ho rozdrobíme na závěrečný posyp dortu.

Korpus si prořízneme.

Na krém vyšleháme smetanu, přidáme mascarpone, tvaroh, citronovou šťávu a sladidlo.

Plníme průřez dortu, přiklopíme jeho druhou polovinu a dáme druhou vrstvu krému.

Zdobíme dle fantazie sezonním ovocem, jedlými sušenými květy, mohou být oříšky, čerstvé bylinky …..

Dort necháme pár hodin odležet v chladu.

Předchozí článekBezové květy v kěšu těstíčku
Další článekPečené krůtí stehno

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno