Mechový dort se nepeče z mechu, ale ze špenátu. 🙂 Vůbec se toho nebojte a zkuste si vyrobit špenátový dortík s lesním ovocem. Zkrátka špenát, jak si ho zamilujete.
Suroviny:
KORPUS:
- 150 g lískooříškové mouky
- 60 g kokosové mouky
- 6 vajec
- 200 g spařeného čerstvého špenátu
- šťáva a kůra z ½ citronu
- 2 ČL prášku do pečiva s vinným kamenem
- 1 PL rumu nebo rumového extraktu
- povolené sladidlo dle potřeby, já dala 2 PL xylitol
- špetka soli
KRÉM :
- 250 g mascarpone nebo philadelphia
- 250 g tučného tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- šťáva z ½ citronu
- povolené sladidlo
NA OZDOBU:
- ovoce + část rozdrobeného korpusu
Postup:
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
Oddělíme si žloutky od bílků . Bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu . Žlouky spolu s cukrem vyšleháme do pěny.
Čerstvý špenát spaříme vařící vodou a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme na pyré, které necháme chvíli vychladnout. Poté ho smícháme s vyšlehanými žloutky. Přidáme citronovou šťávu s kůrou.
Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme vyšlehané žloutky se špenátem a na závěr lehce vmícháme vyšlehaný sníh.
Pečeme na 170 stupňů asi 60 minut . Je potřeba zkoušet špejlí. Po upečení necháme korpus vychladnout.
Když nám korpusu vychladne , zarovnáme vršek do roviny a v sekáčku si ho rozdrobíme na závěrečný posyp dortu.
Korpus si prořízneme.
Na krém vyšleháme smetanu, přidáme mascarpone, tvaroh, citronovou šťávu a sladidlo.
Plníme průřez dortu, přiklopíme jeho druhou polovinu a dáme druhou vrstvu krému.
Zdobíme dle fantazie sezonním ovocem, jedlými sušenými květy, mohou být oříšky, čerstvé bylinky …..
Dort necháme pár hodin odležet v chladu.