Čas přípravy: 5 min
Čas vaření: 35 min
Množství: 2 porce
Nedávno jsem při přípravě celerové polévky byl mile překvapen, jak hustá a chutná hmota vznikla rovařením celeru. To mě přivedlo k přípravě celerového pyré jako přílohy.
Suroviny:
- 1 ks celeru
- 150 ml smetany k vaření
- 100 g smetanového sýru
- 1 PL másla
- sůl
Postup:
Celer očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Dáme do většího hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme dokud není celer takřka rozvařen. Vodu z vařeného celeru slijeme ale trochu si necháme v hrnci na ředění pyré. V hrníčku si předehřejeme v mikrovlnce smetanu na vaření.
Scezený celer rozmačkáme ručním mixérem, přidáme teplou smetanu a smetanový sýr. Vše vyšlehéme do hladkého pyré. Dosolíme podle chuti a můžeme podávat.
Vařený celer je světlé barvy a pro pocit podobnosti barvy brambor, můžeme přidat špetičku kurkumy nebo 1 PL lžíci dýňového pyré.