Dršťková polévka dokáže národ spolehlivě rozdělit na své milovníky a ty, kteří by dršťky nikdy nevzali do úst. Samotná chuť polévky je ale blízká téměř všem, a proto si ten, kdo je první nahradil hlívou, zaslouží obdiv. Nejenže se dršťkám podobá, dokáže i významně posílit imunitu a její příprava je výrazně jednodušší.
Suroviny:
- 1 cibule
- 1 lžíce vepřového sádla
- 400 g hlívy ústřičné
- 2 stroužky česneku
- 3 PL mleté sladké papriky
- 1 špetka chilli
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 PL Psylium
- Sůl
- Pepř
- Hrst hladkolisté petržele
Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Hlívu opláchněte (buďte důslední, mezi lupeny se často skrývá hlína) a rozkrájejte na proužky.
V kastrolu rozpusťte sádlo a cibuli na něm osmahněte až zesklovatí. Přidejte nakrájenou hlívu a prolisovaný stroužek česneku a také krátce opečte. Stáhněte hrnec částečně z ohně, vsypte papriku a všechno koření kromě majoránky a krátce, ale důkladně orestujte v horkém tuku.
Hrnec vraťte na oheň, přilijte asi litr vody (máte-li vývar, použijte ho) a pomalu přiveďte k varu. Vařte mírným varem, až kousky hlívy změknou – bude to trvat asi 10 minut.
Psylium rozmíchejte v trošce studené vody a vlijte do polévky. Během vaření polévku ochutnejte, je možné, že bude potřebovat přisolit. Těsně před koncem varu přidejte druhý prolisovaný stroužek česneku a rozemnutou majoránku a nakrájenou hladkolistou petržel.