„Miluji tuto polévku tak moc, že bych se v ní i koupal.“ – kamarád, šefkuchař a žrout 🙂 Chuť této polévce dodává nejen celer ale především ten celer řapíkatý.
Suroviny:
- 1 menší celer
- 1 svazek celeru řapíkatého
- 1 cibule
- 1 ks palička česneku
- 3 PL másla
- 150 ml smetana na vaření
- 2 šálky vývaru
- 1 ČL dijonská hořčice
- 150 g čedaru
- 1 bobkový list
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř bílý
Postup:
Do hrnce se studenou vodou dáme vařit na kostičky nakrájený celer, osolíme, přidáme na plátky krájený česnek, bobkový list a vaříme 25 minut. Na pánvičce rozehřejeme máslo, na kterém zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme orestovat na malé kousky nakrájený řapíkatý celer. Lístky si necháme stranou na ozdobu polévky. Po 10 minutách vaření celeru přidáme řapíkatý celer s cibulkou, přilijeme vývar a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Vše vaříme do změknutí. Vývar použijeme slepičí nebo zeleninový.
Celou polévku rozmixujeme do hladka pomocí tyčového mixéru. Přidáme hořčici a krátce povaříme. Zjemníme smetanou nebo plátkem másla a již nevaříme. Možná bude polévka příliš hustá, ale naředit si jí můžeme vývarem do požadované hustoty.
Mezi tím si v troubě upečeme nastrouhané sýrové placičky z čedaru, které použijeme jako vložku do polévky. Jako vložku do polévky můžeme použít i vařené vajíčko. V tomto případě je polévka jako hlavní jídlo.