Čas přípravy: 7 min
Čas vaření: 25 min
Množství: 4 porcí

„Miluji tuto polévku tak moc, že bych se v ní i koupal.“ – kamarád, šefkuchař a žrout 🙂 Chuť této polévce dodává nejen celer ale především ten celer řapíkatý.


Suroviny:

  • 1 menší celer
  • 1 svazek celeru řapíkatého
  • 1 cibule
  • 1 ks palička česneku
  • 3 PL másla
  • 150 ml smetana na vaření
  • 2 šálky vývaru
  • 1 ČL dijonská hořčice
  • 150 g čedaru
  • 1 bobkový list
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř bílý

Postup:

Do hrnce se studenou vodou dáme vařit na kostičky nakrájený celer, osolíme, přidáme na plátky krájený česnek, bobkový list a vaříme 25 minut. Na pánvičce rozehřejeme máslo, na kterém zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme orestovat na malé kousky nakrájený řapíkatý celer. Lístky si necháme stranou na ozdobu polévky. Po 10 minutách vaření celeru přidáme řapíkatý celer s cibulkou, přilijeme vývar a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Vše vaříme do změknutí.  Vývar použijeme slepičí nebo zeleninový. 

Celou polévku rozmixujeme do hladka pomocí tyčového mixéru. Přidáme hořčici a krátce povaříme. Zjemníme smetanou nebo plátkem másla a již nevaříme. Možná bude polévka příliš hustá, ale naředit si jí můžeme vývarem do požadované hustoty.

Mezi tím si v troubě upečeme nastrouhané sýrové placičky z čedaru, které použijeme jako vložku do polévky. Jako vložku do polévky můžeme použít i vařené vajíčko. V tomto případě je polévka jako hlavní jídlo.  

- oblíbená firma -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno