Tento recept na „pastu“ je hoden tou nejnebezpečnější chutí máslové omáčky, velkou hrstkou parmezánu, bazalky a hlívou ústřičnou tak, jak to mám nejraději.
Suroviny:
- 300 g balení hlívy ústřičné
- 100 g másla
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- 1 dcl suchého bílého vína
- 1 dcl zeleninového vývaru
- 1 PL balzamikového octa
- 1 hrst čerstvého bazalky
- Kmín
- 100 g parmezánu
- 1ks mozzarelly
- 1,5 PL Psyllia
- 2 PL smetany ke šlehání
- 2 PL máku
- 3 ks vejce
Postup:
Těsto na těstoviny si připravíme podle receptu na mozzarelové těstoviny.
Pomocí ponorného mixéru vypracujeme do hladkého řídkého těsta vejce, smetanu, nastrouhanou mozzarellu, psyllium, sůl a přidáme mák. Připravené těsto vylijeme na 1 plech vyložený pečicím papírem a rozetřeme na co nejtenčí placku. Plech s těstem vložíme do předem vyhřáté trouby na 170°C a pečeme asi 8-10 minut. Upečenou placku otočíme na stole papírem nahoru, který sloupneme. Ještě teplou placku smotáme do ruličky a pomocí ostrého nože ji nakrájíme na široké nudle.
Než se těstoviny upečou, rozpálíme 1/2 másla na hluboké pánvi. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, kterou zpěníme a přidáme nakrájené houby. Opékáme 3-4 minuty nebo dokud nejsou lehce hnědé a měkké. Přidáme česnek a za občasného míchání orestujeme ještě 1 minutu. Přidáme zbývající máslo, víno, zeleninový vývar, balzamikový ocet, kmín, několik špetek soli a pepře a vše promícháme.
Vaříme ještě 5 minut, nebo dokud se tekutina nezredukuje asi na polovinu.
Jakmile je omáčka hotová, nalijeme omáčku na těstoviny, přidáme parmazán a celou směs promícháme. Dochutíme podle potřeby solí a pepřem.
Ihned podáváme zdobené nasekanou bazalkou a spoustou a spoustou parmezánu.