Čas přípravy: 10 min
Čas vaření
Množství: 2 porce
Obtížnost: jednoduché

Ahhh … domácí majonéza. Čerstvá. Levná. Rychlá. Lahodná. Maximálně jednoduché chuťové potěšení!


Suroviny:

  • 1ks žloutek
  • 1 Lžička hořčice Dijon nebo dle chuti
  • 200ml Avokádového oleje nebo lehkého méně výrazného olivového oleje
  • 2 Lžičky Bílého vína nebo citronové šťávy

Postup:

Žloutek a hořčici nechte předem zahřát na pokojovou teplotu.

Žloutek a hořčici smíchejte v misce metličkou a pomalu přidávejte olej v tenkém proudu. Majonéza by se měla začít zahušťovat. Pokračujte v míchání, dokud nepřidáte veškerý olej a  majonéza nezhoustne.

Přidejte bílé víno nebo citronovou šťávu a řádně promíchejte.

Nechte majonézu před podáváním odpočívat v lednici. To umožní rozvinout její chuť a dál majonéza ještě  více zhoustne.

TIP!

Na ryby použijte k dochucení majonézy citronovou šťávu. K hovězímu masu nebo k uzeninám můžete použít k dochucení majonézy červené víno. Chcete-li něco neutrálního? Použijte napůl bílý ocet, napůl citronovou šťávu. 

Domácí majonéza vydrží asi 5 dní v lednici.

Jako dítě mě babička učila, že jeden žloutek dokáže navázat až celý litr oleje. Jinými slovy, pokud chcete vyrobit větší dávku, stačí zvýšit množství oleje, hořčice, citronu nebo octu. Nebudete potřebovat více žloutků, pokud dodržíte množství oleje do litru … a to si myslím, že je hodně majonézy 🙂


Předchozí článekBulky chlebové
Další článekMandlový dort

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno