Jídlo mého dětství, které jsem milovala a brácha mi potají za zády mamky dával mrkev do talíře, kterou nesnášel … 🙂 Když nejíte mrkev, vyměňte ji třeba za fazolky v bešamelu
Suroviny:
- 750 g vepřové pečeně
- 4 cibule
- 4 kedlubny
- 150 g anglické slaniny
- směs bylinek ( čerstvých nebo mražených, já měla libeček, petržel, pažitku)
- 500 g mrkve
- sůl
- pepř
- kurkuma
- 2 oříšky másla
- 2 lžíce sádla
- sladidlo dle potřeby
Postup:
Maso si očistíme a nakrájíme na plátky. Lehce naklepeme, osolíme, opepříme.
Do pekáče dáme dvě lžíce sádla a orestujeme maso z obou stran. Přidáme cibuli, kterou děláme do zlatova. Podlijeme vodou a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme do měkka.
Mezi tím si oloupeme kedlubny a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit do kastrolu .Osolíme a přidáme kurkumu pro hezčí barvu. Vaříme pár minut, do měkka.
Na pánvičce si na lžíci másla orestujeme cibulku, po chvíli přidáme anglickou slaninu nakrájenou na proužky a restujeme dozlatova.
Když je kedlubna měkká, slejeme přebytečnou vodu, přidáme k ní do kastrolu kousek másla , restovanou cibuli a anglickou slaninu a směs bylinek. Hrnec přiklopíme pokličkou , obrátíme dnem vzhůru a párkrát „zatřeseme“, aby se vše spojilo.
Na závěr nastrouháme nahrubo očištěnou mrkev, dáme ji do kastrolu , lehce podlijeme vodou, osolíme, opepříme, případně můžete osladit, jestli je mrkev sama o sobě málo sladká a přidáme oříšek másla a dusíme pod pokličkou max. 10 minut do změknutí.
Já mám ráda jen výpek, kdo by chtěl může část cibule rozmixovat, tím se to zahustí. Ale za mě není třeba.