Čas přípravy: 30 min
Čas vaření: 90 min
Množství: 4 porce
Obtížnost: snadné

Jídlo mého dětství, které jsem milovala a brácha mi potají za zády mamky dával mrkev do talíře, kterou nesnášel … 🙂 Když nejíte mrkev, vyměňte ji třeba za fazolky v bešamelu


Suroviny:

  • 750 g vepřové pečeně
  • 4 cibule
  • 4 kedlubny
  • 150 g anglické slaniny
  • směs bylinek ( čerstvých nebo mražených, já měla libeček, petržel, pažitku)
  • 500 g mrkve
  • sůl
  • pepř
  • kurkuma
  • 2 oříšky másla
  • 2 lžíce sádla
  • sladidlo dle potřeby

Postup:

Maso si očistíme a nakrájíme na plátky. Lehce naklepeme, osolíme, opepříme.

Do pekáče dáme dvě lžíce sádla a orestujeme maso z obou stran. Přidáme cibuli, kterou děláme do zlatova. Podlijeme vodou a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme do měkka.

Mezi tím si oloupeme kedlubny a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit do kastrolu .Osolíme a přidáme kurkumu pro hezčí barvu. Vaříme pár minut, do měkka.

Na pánvičce si na lžíci másla orestujeme cibulku, po chvíli přidáme anglickou slaninu nakrájenou na proužky a restujeme dozlatova.

Když je kedlubna měkká, slejeme přebytečnou vodu, přidáme k ní do kastrolu kousek másla , restovanou cibuli a anglickou slaninu a směs bylinek. Hrnec přiklopíme pokličkou , obrátíme dnem vzhůru a párkrát „zatřeseme“, aby se vše spojilo.

Na závěr nastrouháme nahrubo očištěnou mrkev, dáme ji do kastrolu , lehce podlijeme vodou, osolíme, opepříme, případně můžete osladit, jestli je mrkev sama o sobě málo sladká a přidáme oříšek másla a dusíme pod pokličkou max. 10 minut do změknutí.

Já mám ráda jen výpek, kdo by chtěl může část cibule rozmixovat, tím se to zahustí. Ale za mě není třeba.

- oblíbená firma -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno