Čas přípravy: 30 min
Čas vaření: 90 min
Množství: 4 porce
Obtížnost: snadné

Jídlo mého dětství, které jsem milovala a brácha mi potají za zády mamky dával mrkev do talíře, kterou nesnášel … 🙂 Když nejíte mrkev, vyměňte ji třeba za fazolky v bešamelu


Suroviny:

  • 750 g vepřové pečeně
  • 4 cibule
  • 4 kedlubny
  • 150 g anglické slaniny
  • směs bylinek ( čerstvých nebo mražených, já měla libeček, petržel, pažitku)
  • 500 g mrkve
  • sůl
  • pepř
  • kurkuma
  • 2 oříšky másla
  • 2 lžíce sádla
  • sladidlo dle potřeby

Postup:

Maso si očistíme a nakrájíme na plátky. Lehce naklepeme, osolíme, opepříme.

Do pekáče dáme dvě lžíce sádla a orestujeme maso z obou stran. Přidáme cibuli, kterou děláme do zlatova. Podlijeme vodou a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme do měkka.

Mezi tím si oloupeme kedlubny a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit do kastrolu .Osolíme a přidáme kurkumu pro hezčí barvu. Vaříme pár minut, do měkka.

Na pánvičce si na lžíci másla orestujeme cibulku, po chvíli přidáme anglickou slaninu nakrájenou na proužky a restujeme dozlatova.

Když je kedlubna měkká, slejeme přebytečnou vodu, přidáme k ní do kastrolu kousek másla , restovanou cibuli a anglickou slaninu a směs bylinek. Hrnec přiklopíme pokličkou , obrátíme dnem vzhůru a párkrát „zatřeseme“, aby se vše spojilo.

Na závěr nastrouháme nahrubo očištěnou mrkev, dáme ji do kastrolu , lehce podlijeme vodou, osolíme, opepříme, případně můžete osladit, jestli je mrkev sama o sobě málo sladká a přidáme oříšek másla a dusíme pod pokličkou max. 10 minut do změknutí.

Já mám ráda jen výpek, kdo by chtěl může část cibule rozmixovat, tím se to zahustí. Ale za mě není třeba.

Předchozí článekChléb se sušenými rajčaty
Další článekTvarohová pomazánka s mrkví

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno