Čas přípravy: 5 min
Čas vaření: 10 min
Množství: 4 porce
Smetanovo-nivová omáčka je rychlá na přípravu co víc, není na ní co zkazit. Pokud je příliš řídká, zahustíme sýrem, pokud nám zhoustla až moc, přilijete trochu smetany nebo mléka.
Suroviny:
- 160 g nivy
- 1 větší cibule
- 400 ml smetany (33 %)
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno, nivu nastrouháme. Na rozehřátém másle spěníme cibuli a necháme ještě minutku restovat. Přilijeme smetanu, přidáme nivu a mícháme, dokud nevznikne krémová omáčka. Dochutíme pepřem a případně solí. Niva je však sama o sobě slaná dost, proto většinou není potřeba dosolovat.

Výživové údaje omáčky z nivy * | na 100 g |
---|---|
Energie | 161 kcal |
Bílkoviny | 8,11 g |
Sacharidy | 5,06 g |
Tuky | 12,24 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.