Zapečený květák s kuřecím masem a balzamikovou cibulí vám určitě zachutná. Cibule dušená na balzamikovém octě přidá jídlu na jeho výjimečné chuti. Jeho příprava vám navíc nezabere více než 15 minut.
Suroviny:
- 200 g kuřecích prsou
- 1 květák
- 2 vejce
- 50 g strouhaného sýra
- 150 g zakysané smetany
- 1 PL olivového oleje
- 2 ČL mleté papriky
- 2 stroužky česneku
- 1 ČL mořské soli
- hrst bazalky
- sušená rajčata
Balzamiková cibule:
- 1 cibule červená
- 3 PL balzamikového octa
- 5 PL vody
- sůl
- pepře
Postup:
Maso nakrájíme na malé kostičky, květák rozkrájíme na menší růžičky a dáme je do misky, kde jsme si předem smíchali lžící olivového oleje, zakysanou smetanu, koření, sůl, nakrájená sušená rajčata.
Směs dobře promícháme a dáme do zapékací mísy, zalijeme rozšlehanými vejci, posypeme strouhaným sýrem, přikryjeme alobalem a pečeme 40 minut na 185°C, aby se maso upeklo.
Mezi tím si připravíme balzamikovou cibuli. Cibuli nakrájíme na kolečka, vložíme ji do hrnce s 3 lžícemi vody, solí a mletým pepřem. Chvíli ji vaříme na silném plameni, později, když začne měknout, plamen ztlumíme. Přidáme balzamikový ocet a cibuli dusíme. Podle potřeby můžeme dolít několik lžic vody.
Upečený nákyp necháme alespoň 5 minut vychladnout, pak jej opatrně servírujeme a polijeme balsamikovou cibulí.