Rýže patřila k mým oblíbeným přílohám. Dlouho jsem hledala náhradu za klasickou řýži. To se změnilo, když jsem objevila na netu recept na rýži z květáku. Hned po prvním pokusu uvařit tento recept jsem zhodnotila, že vlastně květák je ta opravdová rýže. 🙂 🙂 A od té doby je pravidelnou součástí mého jídelníčku. Vyzkoušejte a ochutnejte to nadšení.
Suroviny:
- Květák syrový
- Sůl
Postup:
Růžičky květáku rozdrťte ve větším elektrickém sekáčku (food procesoru) na zrníčka velikosti rýže.
Zrníčka květáku tepelně upravte, aby změkla a také ztratila svou typickou vůni. Máte zase víc možností. V mikrovlnné troubě, ve vhodné nádobě je vařte 10 minut na plný výkon a občas promíchejte. Můžete také použít pánev s poklicí a rozdrcený květák poduste opět 10minut. Pak poklici odkryjte a ještě nechte tak 5 minut vypářit tekutinu.
Květákovou rýži podávejte stejně jako klasickou, hodí se jako skvělá příloha k různým masovým směsím či omáčkám.
Květákovou rýži lze ji ochutit podle potřeby různým kořením (například kari či kurkuma), nebo bylinkami (petrželka, estragon, koriandr, oregano aj.).
Uvařenou květákovou rýži můžete uchovávat v lednici zakrytou 2-3 dny, v mrazáku vydrží i několik měsíců.
TIP: Na přípravu nepoužívejte ponorný nebo stolní mixér. Jinak budete mít z květáku místo rýže spíš kuskus.
Květák můžete nastrouhat na hrubém struhadle, nebo ho nasekat nadrobno nožem.