Čas přípravy: 10 min
Čas vaření: 15 min
Množství: 2 porce
Obtížnost: jednoduché

Rýže patřila k mým oblíbeným přílohám. Dlouho jsem hledala náhradu za klasickou řýži. To se změnilo, když jsem objevila na netu recept na rýži z květáku. Hned po prvním pokusu uvařit tento recept jsem zhodnotila, že vlastně květák je ta opravdová rýže. 🙂 🙂 A od té doby je pravidelnou součástí mého jídelníčku. Vyzkoušejte a ochutnejte to nadšení.


Suroviny:

  • Květák syrový
  • Sůl

Postup:

Růžičky květáku rozdrťte ve větším elektrickém sekáčku (food procesoru) na zrníčka velikosti rýže.

Zrníčka květáku tepelně upravte, aby změkla a také ztratila svou typickou vůni. Máte zase víc možností. V mikrovlnné troubě, ve vhodné nádobě je vařte 10 minut na plný výkon a občas promíchejte. Můžete také použít pánev s poklicí a rozdrcený květák poduste opět 10minut. Pak poklici odkryjte a ještě nechte tak 5 minut vypářit tekutinu.

Květákovou rýži podávejte stejně jako klasickou, hodí se jako skvělá příloha k různým masovým směsím či omáčkám.

Květákovou rýži lze ji ochutit podle potřeby různým kořením (například kari či kurkuma), nebo bylinkami (petrželka, estragon, koriandr, oregano aj.).

Uvařenou květákovou rýži můžete uchovávat v lednici zakrytou 2-3 dny, v mrazáku vydrží i několik měsíců.

TIP: Na přípravu nepoužívejte ponorný nebo stolní mixér. Jinak budete mít z květáku místo rýže spíš kuskus. 

Květák můžete nastrouhat na hrubém struhadle, nebo ho nasekat nadrobno nožem. 


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno