Pomeranč a citron jsou téměř vždy vítěznou kombinací – zvláště pokud jde o tvarohový koláč 🙂 Tento dort ricotta má všechno – všechny příchutě, jemnou a krémovou strukturu a oříškový korpus.
Suroviny:
Korpus:
- 120 g mandlové mouky
- 80 g kokosové mouky
- 50 g lískové mouky
- 120 g másla
- 2 vejce
- 3 PL cukr xylitol
- špetka soli
Náplň:
- 500 g sýra ricotta
- 150 g cukru xylitol
- 2 vejce
- šťáva z pomeranče
- strouhaná kůra z citron a pomeranče
- 1 lžička vanilkový extrakt
Postup:
Suroviny na korpus nasypeme do mísy. Přidáme vejce, sůl a cukr a povolené máslo. Hněteme rukama, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto dáme na 30 minut do ledničky odpočinout.
Předehřejeme troubu na 180°C. Formu o průměru 20 cm vymažeme máslem. Těsto vložíme do formy a natlačíme na dno a do stran do výšky cca 5-6 cm. Spodní část propícháme vidličkou.
Ve velké misce šleháme ricottu, cukr, vejce, kůru a šťávu z pomeranče, citronovou kůru a vanilkový extrakt, dokud nevznikne hladká krémová směs. Nalijeme do formy a pečeme v troubě 45-50 minut. Po upečení vypneme troubu, otevřeme dvířka a dort necháme 15 minut odpočívat. Vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout.