Pečené kuře s vůní čerstvých bylin, spolu s restovanou růžičkovou kapustou a anglickou slaninou, je výborný tip na sobotní oběd pro celou rodinu.
Suroviny:
- 1 chlazené kuře
- 2 hrsti nejlépe čerstvých bylin (tymián, rozmarýn, petržel…….)
- šťáva z ½ citronu
- 2 ČL dijonské nebo hrubozrnné hořčice
- 4 stroužky česneku
- 50 ml olivového oleje nebo 50 g rozehřátého másla
- sůl
- 500 g růžičkové kapusty
- 1 větší cibule
- 150 g anglické slaniny
Postup:
Kuře opláchneme a následně osušíme.
Marinádu si připravíme tak, že do misky dáme najemno nasekané bylinky, hořčici, citronovou šťávu, utřený česnek a rozehřáté máslo či olivový olej. Všechny suroviny dobře promícháme a necháme chvilku odpočinou, aby se propojily chutě.
Hotovou marinádou budeme kuře marinovat i pod kůží. Prsty opatrně uvolníme kůži kuřete, tak aby se vytvořila kapsa na hrudi, prsou a na stehnech. Tuto kapsu naplníme marinádou a dobře vetřeme do masa. Zbytkem potřeme kuře na povrchu a dáme marinovat klidně přes noc do lednice. Chutě se přes noc rozleží v mase a výsledkem bude velmi chutné a šťavnaté kuřátko 🙂
Kuře podlijeme trochou vody a a pečeme na 170°C cca 90 minut do měkka.
Než se upeče kuře, tak si připravíme přílohu. Kapustičky zbavíme ošklivých lístků, v případě potřeby seřízneme stonek a důkladně je omyjeme. V kastrolu s pařáčkem kapustičky povaříme 10 minut, nebo je dáme jen do kastrolu s vodou, kterou lehce osolíme a povaříme je 5 minut. Po uplynutí doby vaření kapustičky vyndáme na cedník necháme dobře okapat. Na pánvi orestujeme na proužky nakrájenou anglickou slaninu, po chvíli přidáme najemno nakrájenou cibuli a společně orestujeme. Na konec přidáme okapané kapustičky a vše dohromady ještě chvilku restujeme. Kdo má rád, může přidat prolisovaný česnek.