O netradiční barvu polévky se postará červené zelí. Tato polévka je dobrá, levná a zdravá, že až ji jednou vyzkoušíte, budete ji dělat pravidelně. Díky čerstvému červenému zelí, vás čeká příjemně nasládlá polévka.
Suroviny:
- 1 červenou cibuli
- 2 PL sádla
- 1 kg červeného zelí
- 3 stroužky česneku
- 150 ml červeného vína (lze vynechat)
- 1,2 l vývaru
- sůl
- pepř
- šťáva z jednoho pomeranče
- 3 lžíce kysané smetany
- 4 plátky anglické slaniny
- hrst petržele nebo jedlých květů na ozdobu
Postup:
Cibuli nakrájenou nadrobno necháme zesklovatět na rozehřátém sádle, přidáme nakrouhané zelí a ještě asi 5 minut restujeme. Přisypeme nasekaný česnek, osolíme, zalijeme vínem a vývarem a vaříme do změknutí. Na závěr rozmixujeme. Polévku můžeme zredukovat na požadovanou hustotu. Dochutíme čerstvě mletým pepřem, šťávou z pomeranče a zjemníme smetanou.
Mezitím, co se zelí vaří, nasucho opražíme slaninu nebo orestujeme na oleji cibulku na ozdobu.
Náš TIP: Pokud nemáte domácí vývar, raději než kostky bujonu plného soli a chemie použijte samotnou vodu. Chuť polévce pak dodá zelenina, bylinky a citronová šťáva