Vepřové srdce se smetanovou omáčkou je tradiční způsob. Měkké, absolutně libové, jemné a krátké maso dobře ladí s lehce sladkokyselou omáčkou, v níž jsou parny stopy kořenové zeleniny, divokého koření, hořčice a smetany. Svalovina srdce neshromažďuje ani nevylučuje žádné toxiny,neukládá se v ní tuk. Bylo by škoda zapomínat na typicky česká jídla,mezi něž srdce na smetaně patří.
Suroviny:
- 2-3 ks vepřového srdce
- sůl
- 150g sádla
- 300g kořenové zeleniny
- 250g cibule
- 1 citron
- 300ml mléka
- hořčice
- ocet
- povolené sladidlo
- smetana
- bobkový list, nové koření, celý pepř
Postup:
Vepřové srdce rozřízneme na polovinu a nožem vyřežeme tepny. Očistíme od ostatních tkání – mají jinou barvu jak svalovina srdce. Odřezky a zbytky použijeme na vývar, který upotřebíme v kuchyni.
Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme. Na jedné třetině tuku osmahneme dozlatova cibuli, pak přidáme zeleninu. Chvíli restujeme a přidáme osolené půlky srdce. Opečeme ze všech stran.
Přidáme, dva bobkové listy, nové koření a celý pepř. Srdce a zeleninu zalijeme vodou a vaříme cca 2-3 hodiny (v tlakovém hrnci 1-1,5 hodiny). Srdce nehrozí převaření a rozpadnutí, nic se nestane, když ho budeme vařit delší dobu.
Měkké srdce vyjmeme. Do zbylé šťávy přilijeme trochu vývaru z odřezaných kousků, vyndáme koření. omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Omáčka bude dostatečně hustá tak s mlékem opatrně. Přivedeme k varu, přidáme smetanu, hořčici, ocet, cukr, případně ještě mírně dosolíme.
Srdce nakrájíme na plátky, jestli vystydlo, před podáváním ho prohřejeme v mikrovlnce.
Jako přílohu podáváme mandlovým knedlíkem.