Vepřové srdce na smetaně
Vepřové srdce na smetaně
Čas přípravy:  15 min
Čas vaření:  180 min
Množství:  4 porce

Vepřové srdce se smetanovou omáčkou je tradiční způsob. Měkké, absolutně libové, jemné a krátké maso dobře ladí s lehce sladkokyselou omáčkou, v níž jsou parny stopy kořenové zeleniny, divokého koření, hořčice a smetany. Svalovina srdce neshromažďuje ani nevylučuje žádné toxiny,neukládá se v ní tuk. Bylo by škoda zapomínat na typicky česká jídla,mezi něž srdce na smetaně patří.


Suroviny:

  • 2-3 ks vepřového srdce
  • sůl
  • 150g sádla
  • 300g kořenové zeleniny
  • 250g cibule
  • 1 citron 
  • 300ml mléka
  • hořčice
  • ocet
  • povolené sladidlo
  • smetana
  • bobkový list, nové koření, celý pepř

Postup:

Vepřové srdce rozřízneme na polovinu a nožem vyřežeme tepny. Očistíme od ostatních tkání – mají jinou barvu jak svalovina srdce. Odřezky a zbytky použijeme na vývar, který upotřebíme v kuchyni.

Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme. Na jedné třetině tuku osmahneme dozlatova cibuli, pak přidáme zeleninu. Chvíli restujeme a přidáme osolené půlky srdce. Opečeme ze všech stran.

Přidáme, dva bobkové listy, nové koření a celý pepř. Srdce a zeleninu zalijeme vodou a vaříme cca 2-3 hodiny (v tlakovém hrnci 1-1,5 hodiny). Srdce nehrozí převaření a rozpadnutí, nic se nestane, když ho budeme vařit delší dobu.

Měkké srdce vyjmeme. Do zbylé šťávy přilijeme trochu vývaru z odřezaných kousků, vyndáme koření. omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Omáčka bude dostatečně hustá tak s mlékem opatrně. Přivedeme k varu, přidáme smetanu, hořčici, ocet, cukr, případně ještě mírně dosolíme.

Srdce nakrájíme na plátky, jestli vystydlo, před podáváním ho prohřejeme v mikrovlnce.

Jako přílohu podáváme mandlovým knedlíkem.

- oblíbená firma -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno