S LISTOVÝM ŠPENÁTEM A ŠPENÁTOVÝM KNEDLÍKEM nebo KLOUZÁKEM
Krůtí stehna jsou krásně šťavnatá, pečou se prakticky sama – a z jednoho nebo dvou v pohodě nakrmíte celou rodinu. A to doplněno o výborný čerstvý špenát a Low Carb knedlíky nebo klouzáky… prostě klasika
Suroviny:
- 1-2 vykostěné krůtí stehno
- sůl
- kmín
- 5 stroužků česneku
NA ŠPENÁT :
- 500g čerstvého listového špenátu
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- 1 dc smetany ke šlehání
- 1 PL sádla
ŠPENÁTOVÝ KNEDLÍK:
- hrst čerstvého špenátu
- 3 PL zakysané smetany ( může být lučina)
- 3 PL mandlové mouky
- sůl
- ½ ČL prášku do pečiva
KLOUZÁK:
- 1 větší kedlubna
- 1 žloutek
- 3 PL lněné mouky
- 1 ČL xantanové gumy
- sůl
- 1 PL sádla
Postup:
Očištěné maso osolíme, posypeme kmínem a dáme do pekáčku. Podlijeme vodou a posypeme plátky česneku . Dáme péct na 200 stupňů přibližně na hodinu a půl . Pečeme do měkka.
Listy špenátu propláchneme ve studené vodě a poté je jen spaříme vodou vařící a necháme okapat.
Na sádle si dozlatova orestujeme na jemno nakrájenou cibuli. Přihodíme spařené a nahrubo nasekané listy špenátu. Přidáme prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Na závěr zakápneme smetanou .
Na špenátový knedlík všechny suroviny smícháme a projedeme je tyčovým mixérem. Celou směs nalijeme do hrnku . A vložíme do mikrovlnné trouby na 4-5 minut na plný výkon.
Na klouzáky kedluben zbavíme slupky a najemno jí nastrouháme na struhadle. Je hodně vodnatá, tak jí pořádně vymačkáme. Přidáme sůl, rozpuštěné sádlo, xantanovou gumu, lněnou mouku a žloutek. Směs necháme chvíli odpočinout.
V kastrůlku přivedeme k varu osolenou vodu a pomocí lžiče vytvarujeme “bochánky“, které vaříme cca 5 minut ve vodě.