Čas přípravy: 10 min
Čas vaření: 15 min
Množství: 4 porce
Obtížnost: snadné

Populární indický pokrm, který se rozšířil po celém světě, vyniká svojí báječnou chutí. Kuře v pikantní krémové omáčce z rajčat, ovoněné typickým kořením a zjemněné smetanou, nejlépe chutná s indickými chlebovými plackami, nebo s květákovou rýží.


Suroviny:

  • 500 g kuřecí prsa
  • 200 g bílý jogurt
  • 2 stroužek česnek
  • 15 g zázvor čerstvý
  • 0,25 lžička skořice – mletá
  • 0,50 lžička koření – garam masala
  • 0,25 lžička chilli

Na omáčku:

  • 500 g rajčata
  • 2 ks červená cibule
  • 2 stroužek česnek
  • 15 g zázvor čerstvý
  • 50 g kešu oříšky
  • 1 lžička paprika – sladká
  • 1 lžička koření – garam masala
  • 50 g koriandr – mletý
  • 0,25 lžička římský kmín
  • 10 g cukr
  • 80 g máslo
  • pepř mletý
  • sůl
  • 50 ml smetana
  • koriandr čerstvý, sekaný

Postup:

Kuřecí pesa očistíme a nakrájíme na kousky velké cca 2 cm. Do větší misky vložíme jogurt, prolisujeme dva stroužky česneku, přidáme nadrobno nakrájený zázvor, přisypeme skořici, garam masalu a chilli (s citem). Vše důkladně promícháme a poté do směsi přidáme maso. Vše opět promícháme, aby se maso směsí pěkně obalilo a poté jej necháme do druhého dne uležet. Spěcháte-li nechte maso uležet alespoň 2 hodiny. Jogurt zaručí masu křehkost.

Nyní si připravíme základ na omáčku. Rajčata omyjeme a nakrájíme je na větší kousky. Cibule očistíme a nakrájíme je nadrobno. Ve větší pánvi si rozpálíme trochu oleje a cibuli na něm necháme zesklovatět. Když má cibule pěknou barvu, tak přidáme nadrobno nakrájený zázvor a česnek, koriandr, římský kmín, sladkou papriku, garam masalu a vše velmi krátce orestujeme. Pozor, ať se vám koření nepřipálí, mohlo by zhořknout a pokazit tak celý pokrm. K takto orestovanému základu přidáme rajčata, drcené kešu ořechy, cukr a dle potřeby sůl a pepř. Směs přiklopíme poklicí a 15 minut dusíme. Směs kontrolujte, ať se vám nepřichytí. Když jsou rajčata hezky měkká, celou směs dohladka umixujeme, propasírujeme přes síto a vrátíme zpět do pánve. 

Mezi tím kuřecí maso vyndáme z lednice a na nové pánvi jej zhruba 8 minut restujeme. Připravené maso přidáme do propasírované omáčky. Dále přidáme máslo a celou směs necháme mírně povařit, aby se vůně a chutě pěkně propojily. Poté stáhneme teplotu a do omáčky zamícháme smetanu. Omáčku již nevaříme, aby se nám v ní smetana nesrazila. Butter chicken posypeme koriandrem  a podáváme se svojí oblíbenou přílohou, květákovou rýží nebo jen tak bez přílohy.

Předchozí článekKnedlíky plněné mletým masem a sýrem niva
Další článekKuřecí vývar se zeleninou a masem

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno