Populární indický pokrm, který se rozšířil po celém světě, vyniká svojí báječnou chutí. Kuře v pikantní krémové omáčce z rajčat, ovoněné typickým kořením a zjemněné smetanou, nejlépe chutná s indickými chlebovými plackami, nebo s květákovou rýží.
Suroviny:
- 500 g kuřecí prsa
- 200 g bílý jogurt
- 2 stroužek česnek
- 15 g zázvor čerstvý
- 0,25 lžička skořice – mletá
- 0,50 lžička koření – garam masala
- 0,25 lžička chilli
Na omáčku:
- 500 g rajčata
- 2 ks červená cibule
- 2 stroužek česnek
- 15 g zázvor čerstvý
- 50 g kešu oříšky
- 1 lžička paprika – sladká
- 1 lžička koření – garam masala
- 50 g koriandr – mletý
- 0,25 lžička římský kmín
- 10 g cukr
- 80 g máslo
- pepř mletý
- sůl
- 50 ml smetana
- koriandr čerstvý, sekaný
Postup:
Kuřecí pesa očistíme a nakrájíme na kousky velké cca 2 cm. Do větší misky vložíme jogurt, prolisujeme dva stroužky česneku, přidáme nadrobno nakrájený zázvor, přisypeme skořici, garam masalu a chilli (s citem). Vše důkladně promícháme a poté do směsi přidáme maso. Vše opět promícháme, aby se maso směsí pěkně obalilo a poté jej necháme do druhého dne uležet. Spěcháte-li nechte maso uležet alespoň 2 hodiny. Jogurt zaručí masu křehkost.
Nyní si připravíme základ na omáčku. Rajčata omyjeme a nakrájíme je na větší kousky. Cibule očistíme a nakrájíme je nadrobno. Ve větší pánvi si rozpálíme trochu oleje a cibuli na něm necháme zesklovatět. Když má cibule pěknou barvu, tak přidáme nadrobno nakrájený zázvor a česnek, koriandr, římský kmín, sladkou papriku, garam masalu a vše velmi krátce orestujeme. Pozor, ať se vám koření nepřipálí, mohlo by zhořknout a pokazit tak celý pokrm. K takto orestovanému základu přidáme rajčata, drcené kešu ořechy, cukr a dle potřeby sůl a pepř. Směs přiklopíme poklicí a 15 minut dusíme. Směs kontrolujte, ať se vám nepřichytí. Když jsou rajčata hezky měkká, celou směs dohladka umixujeme, propasírujeme přes síto a vrátíme zpět do pánve.
Mezi tím kuřecí maso vyndáme z lednice a na nové pánvi jej zhruba 8 minut restujeme. Připravené maso přidáme do propasírované omáčky. Dále přidáme máslo a celou směs necháme mírně povařit, aby se vůně a chutě pěkně propojily. Poté stáhneme teplotu a do omáčky zamícháme smetanu. Omáčku již nevaříme, aby se nám v ní smetana nesrazila. Butter chicken posypeme koriandrem a podáváme se svojí oblíbenou přílohou, květákovou rýží nebo jen tak bez přílohy.