Sugo je jednoduché a chutné, navíc si ho můžete uzpůsobit dle vašich chutí. Až si zažijete základní verzi, sáhněte po svých vlastních ingrediencích, které rajčata doplní. Omáčku si udělejte do zásoby. Plňte ji do sterilovaných sklenic a zavařte nebo klidně zamrazte v plastové nádobě.
Suroviny:
- 3 kg zralých rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- hrst bylinek (bazalka, estragon, oregáno, šalvěj) – volitelné
- cukr Xylitol – volitelné
Postup:
1 Rajčata omyjte, nakrojte jim slupku dvěma řezy do kříže, spařte je ve vroucí vodě, oloupejte a nakrájejte na kostičky (vykrojte tvrdý zelený střed).
2 Oloupejte cibuli i česnek a oboje nakrájejte nahrubo. V hrnci rozehřejte olej a restujte na něm cibuli a česnek asi dvě minuty.
3 Přidejte nakrájená rajčata, bylinky a vše přiveďte k varu. Vařte společně asi 30 minut nebo do úplného změknutí ingrediencí.
4 Vařená rajčata propasírujte nebo v mixéru rozmixujte dohladka. Rozmixovanou omáčku vraťte do hrnce, ochutnejte, dochuťte solí, pepřem či cukrem a nechte svařit na požadovanou hustotu.
5 Ještě horké plňte do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte. Pro delší skladování zavařte.