Koprová omáčka je klasika českých jídelen, kuchyní a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnáší.
Suroviny:
NA OMÁČKU:
- 500 ml hovězího vývaru
- 3 cibule
- 1 menší cuketa
- oříšek másla
- 1-2 PL sladidla
- 200 ml smetany ke šlehání
- hrst nasekaného čerstvého kopru
- jablečný ocet
- sůl
- citronová šťávy
NA KNEDLÍK (1 porce)
- 3 PL mandlové mouky
- 1 vajíčko
- 1 lučina
- 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátů
- hrst hladkolisté petržele nasekané najemno
Postup:
V kastrolu necháme na másle zesklovatět cibuli, přidáme najemno nastrouhanou a vymačkanou cuketu a zalijeme vývarem.
Vaříme cca 10 minut do změknutí cukety a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka. Rozmixovaná cuketa dostatečně omáčku zahustí a proto není potřeba zahustit jíškou.
Ztlumíme plamen a přidáme smetanu ke šlehání. Stáhneme z plamene a dochutíme pár kapkama citronu nebo jablečným octem, sladidlen a popřípadě solí.
Na závěr přidáme najemno nasekaný kopr.
Lučinový knedlík si připravíme velmi jednoduše. Ve vyšším hrnečku smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte vejce a lučinu a důkladně promíchejte. Vařte v mikrovlnce 4 minuty na plný výkon. Vyklopte, nakrájejte a můžeme podávat.
Servírujeme s vařeným hovězím masem, nebo vařenými vejci natvrdo.