Čas přípravy: 10 min
Čas vaření: 20 min
Množství: 4 porce
Obtížnost: snadné

Koprová omáčka je klasika českých jídelen, kuchyní a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnáší.


Suroviny:

NA OMÁČKU:

  • 500 ml hovězího vývaru
  • 3 cibule
  • 1 menší cuketa
  • oříšek másla
  • 1-2 PL sladidla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • hrst nasekaného čerstvého kopru
  • jablečný ocet
  • sůl
  • citronová šťávy

NA KNEDLÍK (1 porce)

  • 3 PL mandlové mouky
  • 1 vajíčko
  • 1 lučina
  • 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátů
  • hrst hladkolisté petržele nasekané najemno

Postup:

V kastrolu necháme na másle zesklovatět cibuli, přidáme najemno nastrouhanou a vymačkanou cuketu a zalijeme vývarem.

Vaříme cca 10 minut do změknutí cukety a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme dohladka. Rozmixovaná cuketa dostatečně omáčku zahustí a proto není potřeba zahustit jíškou.

Ztlumíme plamen a přidáme smetanu ke šlehání. Stáhneme z plamene a dochutíme pár kapkama citronu nebo jablečným octem, sladidlen a popřípadě solí.

Na závěr přidáme najemno nasekaný kopr.

Lučinový knedlík si připravíme velmi jednoduše. Ve vyšším hrnečku smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte vejce a lučinu a důkladně promíchejte. Vařte v mikrovlnce 4 minuty na plný výkon. Vyklopte, nakrájejte a můžeme podávat.

Servírujeme s vařeným hovězím masem, nebo vařenými vejci natvrdo.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno