Tato polévka s nízkým obsahem sacharidů je „malou perlou“ jídel. Může to být oběd nebo večeře, entrée nebo předkrm, studená i teplá. A miluje, miluje, miluje další doplňky, jako jsou tyto sýrové chipsy!
Suroviny:
1 Pórek
300 g brokolice
500 ml zeleninového vývaru
200 g Smetanového sýra
200 ml Zakysaná smetana
1 stroužek česneku, lisovaný
125 ml Čerstvé bazalky
½ lžičky mletého černého pepře
sůl
Sýrové chipsy:
100 g sýru čedar, sýr eidam nebo co najdete v lednici
½ lžičky papriky
Postup:
Brokolicová polévka:
Pórek pečlivě opláchněte a jemně nasekejte zelenou i bílou část. Odřízněte jádro brokolice a nakrájejte jej. Zbytek brokolice rozdělte na menší kvítky.
Vložte pórek a plátky brokolice do hrnce a zalijte vývarem. Osolte a nechte několik minut vařit při vysoké teplotě, dokud se stopka brokolice nezměkne a jednoduše ji nepropíchne nožem.
Přidejte květy brokolice. Snižte teplotu a nechte několik minut vařit, dokud nebude brokolice jasně svěže zelená. Přidejte smetanový sýr, zakysanou smetanu, čerstvě mletý pepř, bazalku a česnek.
Rozmixujte ponorným mixérem do požadované konzistence. Pokud je polévka příliš hustá, zřeďte ji vodou. Pokud byste chtěli mít mírně hustější konzistenci, přidejte nastrouhaný sýr.
Sýrové chipsy:
Na plech dejte pečící papír. Na pečící papír udělejte malé kopečky nastrouhaného sýru cca na polévkovou lžici. Mezi sýrovými kopečky nechte dostatek místa, sýr se rozteče.
Každý kopeček sýra posypte paprikou.
Pečte v troubě při 200 ° C, dokud se sýr neroztaví, asi 5-6 minut.