Čas přípravy: 10 min
Čas vaření: 60 min
Množství: 6 porce
Obtížnost: snadné
Hutná valašská polévka z kysaného zelí se dřív snídávala, aby chlapi měli dost síly na práci v lese, jeden talíř je tak vydatný, že stačí místo oběda.
Suroviny:
- 750 g uzených žeber
- 2 kedlubny
- 1 cibule
- 500 g kyselého sterilovaného zelí
- 7 kuliček nového koření
- 7 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- bambova sůl ( směs soli a koření )
- 1 PL drceného kmínu
- 1 PL majoránky
- kelímek zakysané smetany
Postup:
Nejdříve si uvaříme žebra, do měkka. Do vody přidáme kuličky pepře, nového koření, bobkový list, rozpůlenou cibuli, dochutíme solí.
Mezitím si propláchneme zelí, ať se částečně zbavíme kyselé chuti a necháme ho okapat. Pokrájíme ho na menší kousky.
Měkké maso vyndáme, a vývar přecedíme. Do vývaru přidáme na kostičky nakrájenou kedlubnu, a zelí a vaříme do změknutí, cca 15 minut.
Přidáme obrané maso a dochutíme solí, pepřem, drceným kmínem a na závěr majoránkou.
Polévku vypneme a přidáme zakysanou smetanu.