Boloňská omáčka, zlatavý rozteklý sýr a krémová vrstva s bazalkou snad musí chutnat úplně všem. To jsou přeci Lasagne s boloňským ragů – Lasagne bolognese.
Suroviny:
Těstoviny
- 60 g smetanového sýra
- 30 g másla
- 30 g mandlové mouky
- 3 vejce
Na boloňské ragú
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 2 řapíky řapíkatého celeru
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovku loupaných rajčat (400g)
- 1 malou plechovku rajčatového protlaku (140g)
- 500 g mletého hovězího masa
- 3 PL olivového oleje
- 2 lžičky bylinek
- 1 lžička soli
- pepř
- 2 bobkové listy
- chilli
Na krémovou vrstvu
- 500 g ricotty (zakysaná smetany huste)
- 1 vejce
- 60 g parmezánu
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 hrst čerstvé bazalky
- pepř
- sůl
- 3 mozzarelly
Postup:
Předehřejeme troubu na 150°C.
Přidáme všechny vybrané přísady do misky a rozšleháme do hladké konzistence. Pečícím papírem vyložíme plech na pečení a nalijeme celou směs na plech. Pomocí špachtle nebo nože směs rovnoměrně rozetřeme, tak aby byla směs co nejtenčí. Vložíme do trouby a pečeme 8 minut. Jakmile je těsto upečené, necháme vychladnout a použijeme pláty těsta na lasagne.
Připravíme si všechny suroviny. Na kostičky pokrájenou cibuli opékáme, až zesklovatí. Přimícháme kostičky jedné velké mrkve a nakrájené dva až tři řapíky celeru a dalších pět minut restujeme.
Přidáme maso a dalších pět až deset minut restujte, až je ze všech stran opečené. Pridáme nasekaný česnek a protlak, osmažíme a přidáme drcená rajčata, lžičku soli, dvě lžičky italských bylinek nebo oregana a podle chuti i špetku chilli. Zalijeme 400 ml vody a 15 až 20 minut povaříme, ke konci odklopíme poklici, aby nebyla omáčka moc tekutá. Čím déle budeme ragú vařit, tím bude lepší a hustší. Podle chuti opepřete.
Mezitím prošleháme ricottu (nebo smetanový sýr a hustou zakysanou smetanu) s vajíčkem, parmezánem, nasekanou bazalkou, špetkou muškátového oříšku, solí a čerstvě mletým pepřem. Mozzarellu nastrouháme nahrubo.
Na dno pekáčku rozprostřeme dvě lžíce jen omáčky, poklademe třetinu plátů těstovin, pokryjeme třetinou omáčky, ricottové směsi a strouhané mozzarelly a stejně postupujeme se zbylými surovinami, takže budeme končit mozzarellou.
Pekáč přiklopíme poklicí nebo přetáhneme alobalem tak, aby se nikde nedotýkal povrchu (sýr by se k němu připekl) a dáme na 45 minut péct při 180 °C. Na posledních 15 minut lasagne odklopíme, aby na zezlátly.
Necháme asi 10 minut zchladnout ve formě a potom podáváme.
Vhodné je těstoviny doplnit o zeleninový salátek, který jídlo trochu odlehčí.