Čas přípravy: 20 min
Čas vaření: 80 min
Množství: 4 porcí

Boloňská omáčka, zlatavý rozteklý sýr a krémová vrstva s bazalkou snad musí chutnat úplně všem. To jsou přeci Lasagne s boloňským ragů – Lasagne bolognese.


Suroviny:

Těstoviny

  • 60 g smetanového sýra
  • 30 g másla
  • 30 g mandlové mouky
  • 3 vejce

Na boloňské ragú

  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovku loupaných rajčat (400g)
  • 1 malou plechovku rajčatového protlaku (140g) 
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 3 PL olivového oleje
  • 2 lžičky bylinek
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • 2 bobkové listy
  • chilli

Na krémovou vrstvu

  • 500 g ricotty (zakysaná smetany huste)
  • 1 vejce
  • 60 g parmezánu 
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • pepř
  • sůl
  • 3 mozzarelly

Postup:

Předehřejeme troubu na 150°C.

Přidáme všechny vybrané přísady do misky a rozšleháme do hladké konzistence. Pečícím papírem vyložíme plech na pečení a nalijeme celou směs na plech. Pomocí špachtle nebo nože směs rovnoměrně rozetřeme, tak aby byla směs co nejtenčí. Vložíme do trouby a pečeme 8 minut. Jakmile je těsto upečené, necháme vychladnout a použijeme pláty těsta na lasagne.

Připravíme si všechny suroviny. Na kostičky pokrájenou cibuli opékáme, až zesklovatí. Přimícháme kostičky jedné velké mrkve a nakrájené dva až tři řapíky celeru a dalších pět minut restujeme.

Přidáme maso a dalších pět až deset minut restujte, až je ze všech stran opečené. Pridáme nasekaný česnek a protlak, osmažíme a přidáme drcená rajčata, lžičku soli, dvě lžičky italských bylinek nebo oregana a podle chuti i špetku chilli. Zalijeme 400 ml vody a 15 až 20 minut povaříme, ke konci odklopíme poklici, aby nebyla omáčka moc tekutá. Čím déle budeme ragú vařit, tím bude lepší a hustší. Podle chuti opepřete.

Mezitím prošleháme ricottu (nebo smetanový sýr a hustou zakysanou smetanu) s vajíčkem, parmezánem, nasekanou bazalkou, špetkou muškátového oříšku, solí a čerstvě mletým pepřem. Mozzarellu nastrouháme nahrubo.

Na dno pekáčku rozprostřeme dvě lžíce jen omáčky, poklademe třetinu plátů těstovin, pokryjeme třetinou omáčky, ricottové směsi a strouhané mozzarelly a stejně postupujeme se zbylými surovinami, takže budeme končit mozzarellou.

Pekáč přiklopíme poklicí nebo přetáhneme alobalem tak, aby se nikde nedotýkal povrchu (sýr by se k němu připekl) a dáme na 45 minut péct při 180 °C. Na posledních 15 minut lasagne odklopíme, aby na zezlátly.

Necháme asi 10 minut zchladnout ve formě a potom podáváme.

Vhodné je těstoviny doplnit o zeleninový salátek, který jídlo trochu odlehčí.

Předchozí článekŠpagety carbonara
Další článekVaječné suflé se sýrem a pažitkou

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno