Tento pomerančový chlebík nevypadá moc fantasticky, ale rozhodně stojí za to ho udělat! Je zatraceně chutný! Chuť pomerančů a mandlí k sobě prostě patří.
Suroviny:
- 2 pomeranče
- 150 g másla
- 100 g povolený cukr
- 1/2 ČL mleté skořice
- špetka soli
- 5 vejec
- 250 g mandlové mouky
- 1 PL plátků mandlí
Postup:
Předehřejeme troubu na 175°C. Formu na chleba vyložíme pečicím papírem. Forma byla použita 29x10cm.
Nastrouháme kůru z obou pomerančů. Z jednoho pomeranče ořežeme všechny bílé části a nakrájíme ho na plátky. Druhý pomeranč vymačkáme, šťávy budeme potřebovat asi 5-6 lžic.
Do velké mísy přidáme povolené máslo, polovinu cukru, skořici a špetku soli. Vše vyšleháme, tak aby bylo těsto hladké a nadýchané. Žloutky přidáme postupně a pečlivě zašleháme. Přidáme do misky pomerančovou šťávu, nastrouhanou pomerančovou kůru, mandlovou mouku a stěrkou dobře zamícháme.
Vaječný bílek vyšleháme na tuhý sníh a ke konci šlehání přidáme postupně zbývající cukr a zašleháme do šněhu. Vaječný sníh postupně zamícháme do druhé směsi.
Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme a na střed přidáme pomerančové plátky a posypeme je lžící nakrájených mandlí.
Pečeme 45 minut nebo dokud špejli zapíchnutou do těsta nevyndáme čistou. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
