Kulinární specialita z Nice pocházející z roku 1780 – ratatouille je směs zeleniny, podušené na olivovém oleji podobně jako ragú. Pokud je tahle zelenina připravena správně – ani příliš měkká, ani tvrdá –, dá se téměř nazvat sluncem na talíři. Servírovat lze teplé i zastudena.
Suroviny:
- 2 ks lilek
- 3 ks menší cukety
- 1 ks žluté papriky( může bý barevně jiná)
- 2 cibule
- olivový olej
- neoloupaná palice česneku rozpůlená napříč,potřeba je polovina palice
- 4 větší rajská jablka bez slupky a semen
- svazek bylinek
- sůl
- pepř
- batáty na přílohu
Postup:
Lilek a cuketu nakrájet na cca 2 cm kostky, lehce osolit a nechat vypotit.
Papriky potřete olivovým olejem a pečte v troubě pod gilem za stálého obracení, až je slupka popraskaná a hodně tmavá až spálená. Vhoďte do igelitového pytlíku a nechte pár minut zapařit. Zapařené paprice půjde dobře sloupnout slupka. Podélně přepulte a odstraňte semínka. Zbytek nakrájejte na malé kostky.
V kastrolu na olivovém oleji orestujeme cibuli a česnek, k orestované cibuli přidáme rajčata, svaze bylinek a vaříme cca 15 minut. Nezapomínáme míchat. Poté přidáme papriky a osušené cukety, lehce osolíme a vaříme dalších 30 minut.
Lilky je lepsí osmahnout zvlášť na olivovým oleji a orestovaný potom přihodit ke zbylé směsi, vaříme dalších 20 minut. Zelenina by neměla být rozvařená.
Vyjemem svazek bylinek a půlku česneku, dochutíme solí a pepřem