Čas přípravy: 15 min
Čas vaření: 90 min
Množství: 4 porce
Obtížnost: jednoduché

Kulinární specialita z Nice pocházející z roku 1780 – ratatouille je směs zeleniny, podušené na olivovém oleji podobně jako ragú. Pokud je tahle zelenina připravena správně – ani příliš měkká, ani tvrdá –, dá se téměř nazvat sluncem na talíři. Servírovat lze teplé i zastudena.


Suroviny:

  • 2 ks lilek
  • 3 ks menší cukety
  • 1 ks žluté papriky( může bý barevně jiná)
  • 2 cibule
  • olivový olej
  • neoloupaná palice česneku rozpůlená napříč,potřeba je polovina palice
  • 4 větší rajská jablka bez slupky a semen
  • svazek bylinek
  • sůl
  • pepř
  • batáty na přílohu

Postup:

Lilek a cuketu nakrájet na cca 2 cm kostky, lehce osolit a nechat vypotit.

Papriky potřete olivovým olejem a pečte v troubě pod gilem za stálého obracení, až je slupka popraskaná a hodně tmavá až spálená. Vhoďte do igelitového pytlíku a nechte pár minut zapařit. Zapařené paprice půjde dobře sloupnout slupka. Podélně přepulte a odstraňte semínka. Zbytek nakrájejte na malé kostky.

V kastrolu na olivovém oleji orestujeme cibuli a česnek, k orestované cibuli přidáme rajčata, svaze bylinek a vaříme cca 15 minut. Nezapomínáme míchat. Poté přidáme papriky a osušené cukety, lehce osolíme a vaříme dalších 30 minut.

Lilky je lepsí osmahnout zvlášť na olivovým oleji a orestovaný potom přihodit ke zbylé směsi, vaříme dalších 20 minut. Zelenina by neměla být rozvařená.

Vyjemem svazek bylinek a půlku česneku, dochutíme solí a pepřem


Francouzské Ratatoille a batátové brambory
Další článekBulky chlebové

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno