Pokaždé, když jsem trávil podzim nebo jaro focením Toskánska, tak jsem o přípravu Toskánských špaget vždy prosil ženu mého kamaráda, u kterých jsem bydlel. A umí je připravit úžasně. Tak jednoduchý recept jídla, ve kterém se naplno rozvinou chutě Itálie. Tato alternativa Low Carb je podle mě prostě lepší než klasický recept z těstovin.
Suroviny:
- 1 špagetová dýně
- 1 PL olivového olej
- sůl
- mletý pepř
- 100 g pancetta slaniny
- 3 stroužky česneku
- 100 g cherry rajčat
- 100 g čerstvého špenátu
- 70 g smetany na vaření
- strouhaný parmezán
- bazalka na ozdobu
Postup:
Předehřejeme troubu na 200°C.
Špagetovou dýni podélně rozkrojíme na polovinu. Dýni zbavíme semen a celou potřeme olivovým olejem a osolíme a opepříme. Položíme rozkrojenou dýni rovnou stranou dolů na plech. Pečeme 30-35 minut, dokud špagetová dýně nezměkne. Necháme vychladnout, a pak pomocí vidličky naškrábeme špagetové maso na jemné nudle.
Mezitím opečeme plátky slaniny na střední pánvi do křupava. Vyjmeme na talíř vyložený papírovým ubrouskem.
Do tuku po slanině přidáme česnek, rajčata a špenát. Dochutíme solí a pepřem. Lehce orestujeme a přidáme smetanu a parmezán a necháme dusit, dokud směs mírně nezhoustne. Přidáme špagety a promícháme, dokud nejsou zcela obalené směsí.
Při servírování rozdrobíme na dýni opečenou slaninu. Posypeme strouhaným parmezánem. Dýní můžeme dát zapéct na několik minut pod gril aby se sýr rozpustil a ozdobíme bazalkou.