Šťavnaté a voňavé kachní prso je zcela určitě lahůdkou, patřící na sváteční stůl. A černá čočka beluga je poklad mezi luštěninami, který stojí výjimečně za LC „hřích“.
Suroviny:
- 2 ks kachních prsou
- 200 g čočky beluga (černá čočka)
- 2 ks šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2 ks rajčat
- 20 g másla
- špetka rozmarýnu
- špetka tymiánu
- sůl
- pepř
- pažitka na ozdobu
Postup:
Čočku dáme vařit do studené vody. Vařit se bude cca 20-25 minut. Počas vaření můžeme dolévat vodu. Dáme pozor, aby se nerozvařila. Jakmile je vařená, čočku scedíme a třošku vody si necháme bokem na pozdější použití.
Rozpáleme si troubu na 180°C. Kachní prsa očistíme a kůži nařízneme do mřížky. Olosíme je a opepříme. Maso položíme na rozpálenou pánev a opékáme asi 2 minuty z každé strany. Potom vložíme do pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut.
Do výpeku z masa přidáme máslo a orestujeme nakrájenou mrkev a celer na malé kostičky, poté přidáme na kostičky krájenou šalotku s česnekem. Přidáme vařenou čočku a dochutíme solí, pepřem, rozmarýnem a tymiánem. Pokud bude třeba, můžete podlít trochou vody, ve které se čočka vařila, aby směs zůstala vláčná.