Čas přípravy: 15 min
Čas vaření: 2 hodiny
Množství: 4 porce
Obtížnost: snadné

Klasický základní recept na hovězí guláš. Říká se, že ideální poměr hovězího a cibule je jedna ku jedné, ale jídlo je pak moc sladké, lepší je dvakrát víc masa než cibule.


Suroviny:

  • 800 g hovězí kližky nebo kýty
  • 1,5l vývaru z kostí
  • 4 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 PL mleté sladké papriky
  • 3 PL rajského protlaku
  • sůl, pepř, majoránka
  • 1 čerstvá feferonka
  • 60g vepřové sádlo

Postup:

Hovězí maso zbavíme povrchových blan, nakrájíme na kostky, osolíme a necháme chvíli uležet.

V hrnci si rozehřejeme sádlo, na kterém dozlatova orestujeme plátky nakrájené cibule. Pak přidáme orestovat také maso. Když je maso zatažené, společně s nasekaným česnekem přidáme rajský protlak. Minutu mícháme a potom nasypeme mletou papriku, kterou jen krátce orestujeme, aby nám nezhořkla. Zalijeme hovězím vývarem.

Přidáme pepř a necháme vařit půl hodiny. Poté guláš vložíme do trouby a dusíme pod pokličkou, dokud není maso zcela měkké.

Z hrnce vyjmeme feferonku a vyndáme maso. Základ rozmixujeme, tím se omáčka zahustí. Pak můžeme maso vrátit zpět do hrnce a dochutit podle své chuti solí, pepřem a majoránkou. Majoránku dáváme už v tomto stádiu receptu, protože by mohla zhořknout. Provaříme ještě alespoň 5 minut. Na povrch se uvolní mastnota. Jeli jí hodně, opatrně lžicí sebereme z povrchu guláše.

Podáváme s pečivem nebo s Karlovarským knedlíkem. Zdobíme na sádle do zlatova osmaženou cibulkou a nakrájenou hladkolistou petrželkou.

Předchozí článekAlkohol a Low Carb
Další článekSvíčková na smetaně

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno