Klasický základní recept na hovězí guláš. Říká se, že ideální poměr hovězího a cibule je jedna ku jedné, ale jídlo je pak moc sladké, lepší je dvakrát víc masa než cibule.
Suroviny:
- 800 g hovězí kližky nebo kýty
- 1,5l vývaru z kostí
- 4 velké cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 PL mleté sladké papriky
- 3 PL rajského protlaku
- sůl, pepř, majoránka
- 1 čerstvá feferonka
- 60g vepřové sádlo
Postup:
Hovězí maso zbavíme povrchových blan, nakrájíme na kostky, osolíme a necháme chvíli uležet.
V hrnci si rozehřejeme sádlo, na kterém dozlatova orestujeme plátky nakrájené cibule. Pak přidáme orestovat také maso. Když je maso zatažené, společně s nasekaným česnekem přidáme rajský protlak. Minutu mícháme a potom nasypeme mletou papriku, kterou jen krátce orestujeme, aby nám nezhořkla. Zalijeme hovězím vývarem.
Přidáme pepř a necháme vařit půl hodiny. Poté guláš vložíme do trouby a dusíme pod pokličkou, dokud není maso zcela měkké.
Z hrnce vyjmeme feferonku a vyndáme maso. Základ rozmixujeme, tím se omáčka zahustí. Pak můžeme maso vrátit zpět do hrnce a dochutit podle své chuti solí, pepřem a majoránkou. Majoránku dáváme už v tomto stádiu receptu, protože by mohla zhořknout. Provaříme ještě alespoň 5 minut. Na povrch se uvolní mastnota. Jeli jí hodně, opatrně lžicí sebereme z povrchu guláše.
Podáváme s pečivem nebo s Karlovarským knedlíkem. Zdobíme na sádle do zlatova osmaženou cibulkou a nakrájenou hladkolistou petrželkou.