Máte rádi rajčata? Mimo sezonu je nejlepší využít sušených rajčat místo těch čerstvých, ale chudých na vitaminy, které právě dostanete v obchodech. Přinášíme tip na večeři, ve které si sušená rajčata opravdu vychutnáte. Společně s kuřecím masem a špenátem vytvoří vyváženou večeři plnou prospěšných látek.
Suroviny:
- 4 kuřecí prsa ( cca 750 g )
- 12 ks sušených rajčat
- větší hrst čerstvého špenátu
- 2 cukety
- 1 červená cibule
- 2 batáty
- provensálské byliny
- sůl
- čerstvý pepř
- olivový olej
- 4 tenké plátky másla
- sůl
Postup:
Kuřecí prsa si očistíme a podélně nakrájíme, aby jsme měli větší plochu na plnění. Lehce naklepeme.
Osolíme a opepříme z obou stran a plníme rajčaty a špenátem. Stočíme do rolky a pomocí režné nitky stáhnout, aby nám vše drželo pohromadě a nic nám z toho nevypadlo.
Rozpálíme pánev, přidáme olivový olej a z prudka rolky orestujeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Maso přendáme do zapékací misky, poklademe plátky másla a dáme na 7 minut dodělat do trouby na 180 stupňů.
Do trouby k masu můžeme přidat na plech batáty, které oloupeme, nakrájíme na kolečka a v míse je smícháme se solí, kapkou olivového oleje a provensálskými bylinkami. Pečeme je na plechu vyloženém pečícím papírem asi 10- 15 minut, do změknutí a lehké kůrky.
Grilovanou zeleninu děláme na pánvi na olivovém oleji. Cukety jsou vždy lepší menší, tenčí … Nejsou tak vodnaté. Cuketu si rozdělíme na 3-4 válečky, které rozpůlíme a seříznutím z nich vyjmeme vodnatý, semenný střed. Nakrájíme na půl cm plátky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a též můžeme krájet silnější proužky. Vše restujeme chviličku, cca 5-7 minut na pánvi, na závěr přidáme batáty a dochutíme solí, nebo jiným oblíbeným kořením či jen solí a pepřem.