Karlovarský knedlík je výborná příloha ke svíčkové, guláči, zvěřině, jemnějším masům. Příprava je náročnější, ale dáme to… Odměnou nám bude vynikající příloha, která skwjele chutná.
Suroviny:
- 3 ks Sezamové houstičky
- 3-4 vejce
- 100g Mandlová mouka
- 200 ml mléko
- 60g máslo
- 1 špetka kurkumy
- 1 ČL soli, špetka pepře
- 1 ČL xantanové gumy
- 1 hrst hladkolistá petržel
Postup:
Předem připravené Sezamové houstičky nakrájíme na kostky a na rozehřátém másle je lehce osmahneme.
Změklé máslo utřeme v míse se žloutky do hladka. Postupně přidáme mléko a mouku, nakrájenou hladkolistou petržel, kurkumu, xantalovou gumu, pepř a osolíme. Tuto hmotu přidáme k houskovým kostičkám a promícháme.
Z vaječných bílků ušleháme tuhéhý sníh a zlehka zamícháme do připraveného těsta.
Vzniklou hmotu naklademe na připravenou potravinářskou folii a zamotáme do tvaru knedlíku podle toho jak tlustý chcete knedlík. Na koncích folie uděláme uzlíky, aby se nám knedlík při vaření nerozbalil.
Knedlík vložíme do vroucí vody a vaříme cca 50 minut a pravidelně knedlík otáčíme, aby se provařil rovnoměrně. Uvařený knedlík opatrně vyndáme, rozbalíme z folie a na prkénku nakrájíme ostrým nožem na plátky , které vložíme do mísy.
Karlovarský knedlík je vynikající příloha ke svíčkové, guláči, zvěřině, jemnějším masům. Když ho podáváte s masem bez omáčky, můýete plátky přélít rozpuštěným másle.