Geniální, svěží, pikantní, a přitom jednoduchý. Tak to je salát Caesar ve své originální podobě.
Suroviny:
Příprava masa na salát
- sůl
- 1 PL olivový olej
- 200 g kuřecích prs
- pepř mletý
Příprava krutonů
- 4 stroužku česneku
- 50 g parmazánu
- 1 PL extra panenského olivového oleje
Zálivka na salát
- 2 ks žloutku
- šťáva z citonu
- 1 ČL dijonské hořčice
- 10 g parmazánu
- 3 ks ančoviček
- 150 ml extra panenského olivového oleje
Zelenina na salát
- 2 ks římského salátu dle velikosti
Postup:
Příprava salátu: Omyjeme římský salát (pozor, jiný salát se na Caesar salát nepoužívá) a odřežeme tvrdý košťál. Listy zbavené košťálu pak nakrájíme na pravidelné větší kousky.
Příprava zálivky: Do misky vložíme najemno nastrouhaný sýr parmezán, žloutky, šťávu z jednoho citronu, ančovičky, dijonskou hořčici, olivový olej. Vše v misce nejlépe ručním mixérem zamícháme tak, aby vznikla hustší hmota zálivky podobná majonéze. Nedochucovat! Ingredience salátu jsou kořením.
Příprava krutonů: Na krutony si připravíme bagetu dle receptu. Nakrájíme na kostičky a dáme do trouby na pečící papír orestovat do doby, než začnou být krutony křupavé. Krutony vytáhneme z trouby. Na pánev s olivovým olejem orestujeme spolu s rozmačkaným česnekem. Tím se uvolní chuť česneku a ovoní krutony.
Příprava masa: Nakrájené kuřeci prso osolíme, opeříme a opečemě na oleji v pánvičce. Hotové kuřecí plátky nakrájíme na jemné plátky.
Dokončení salátu: Nejlépe ve větší míse si připravíme nakrájený římský salát, zalejeme rozmixovanou zálivkou a jemně vařečkami vmícháme směs do salátu, aby se nám všechny listy salátu spojily se zálivkou. Do hlubokého talíře vložíme jednotlivé porce salátu, naklademe nakrájené maso, posypeme krutony a nastrouháme na jemné plátky (hobliny) sýr.
Trocha historie: Salát Caesar je salát z římského salátu a krutonů s vaječnými žloutky, parmezánem, citronovou šťávou, vinným octem, olivovým olejem, česnekem, worcestrovou omáčkou a černým pepřem.
Jako jeho tvůrce se obvykle uvádí italský kuchař působící v Mexiku a v USA, Cesare Cardini (1896–1956), na jehož počest je také pojmenován. Vznikl údajně u příležitosti oslav 4. července 1924, existuje ale i celá řada verzí o vzniku receptu. Od roku 1948 Cardini začal také s tovární výrobou dressingu.
Původní Cardiniho recept obsahoval celé listy salátu naplněné krutony, parmezánem, worcestrovou omáčkou a coddled eggs, tedy částečně ztuhlými, ale ne zcela uvařenými vejci. Zdroj: Wikipedie