Zimní ovocný dort
Zimní ovocný dort. Čoko korpus, lehký smetanový krém, rozvar s vůní „svařáku“ z malin a brusinek.
Čas přípravy: 30 min
Čas pečení: 40 min
Množství:  10 porcí

Lehký zimní ovocný dort s chutí a vůní Vánoc. K výrobě tohoto lahodného čokoládového korpusu potřebujete pouze 4 ingredience (vejce, sladidlo, oříškovou mouku a kakao). Krém dortu z mascarpone a šlehačky je lahodný, jednoduchý a rychlý.


Suroviny:

Korpus:

  • 120 g  sladidlo Erythritol
  • 6 vajec
  • 60g mandlové mouky
  • 60 g kokosové mouky
  • 15 g kakaa

Krém:

  • 500g mascarpone
  • 500g smetany na šlehání
  • 5 PL sladila Erythritol
  • Vanilka 

Zdobení:

  • Maliny
  • Brusinky
  • Červený rybíz
  • 3 PL sladidla erythritol
  • Špetka skořice mleté
  • 3 ks hřebíčku
  • 1/4 hvězdičky badyánu

Postup:

Vejce předem vyndáme z lednice nebo je na několik minut namočíme do misky s teplou vodou. Musí mít pokojovou teplotu.

Předehřejeme troubu na 170°C.

Formu o průměru 21 cm vyložíme pečícím papírem a to i po stranách.

Vejce a cukr dáme do mísy a šleháme ručním mixérem do velmi nadýchané a světle žluté barvy (asi 15 minut na střední/vysokou rychlost). Na vaječnou směs přidáváme po troškách směs mandlové, kokosové mouky a kakaa. Lehce stěrkou zapracujeme suchou směs do našlehané vaječné hmoty. Nalijeme těsto do připravené formy.

Pečeme cca 40 minut, nebo dokud špejlu zapíchnutou do středu korpusu nevyndáme čistou. 

Vypneme troubu, ale čokoládový korpus necháme uvnitř trouby alespoň 10 minut, aby mohl pomalu vychladnout (do dvířek trouby vložíme vařečku, aby byla mírně pootevřená). Poté ho vyjmeme z trouby, necháme vychladnout. Nožem uvolníme okraje a korpus překlopíme na mřížku dnem vzhůru, aby zcela vychladl.

Mezitím si připravíme krém na dort. V míse smícháme všechny ingredience a ručním šlehačem vyšleháme tuhý krém, který dáme do lednice vychladit.

Připravíme si rozvar na potření dortu. Na malé pánvi na středním ohni rozvaříme část malin a brusinek, skořici, hřebíček, badyan a vodu. Přiveďeme k varu a poté vaříme 5 až 7 minut. Sejmeme z tepla a přepasírujeme přes sítko. Tím se zbavíme semínek a koření. Necháme vychladnout. Použité koření a kyselé ovoce dodá dortu nádech vánočního „svařáku“. 

Mezitím nám vychladl korpus, který rozřízneme na dvě části. Spodní část pomažeme rozvarem z ovoce, ale ne až do krajů, jen na prostředek. Z krému uděláme nízký rantlík. Tím nám nebude prosakovat rozvar do boků dortu. Na rozvar nasypeme brusinky a maliny. Naneseme vrstvu krému a uhladíme cukrářském nožem.

Na takto připravený korpus položíme druhý korpus a celý dort pomažeme částí krému. Uhladíme a necháme stuhnout v lednici. Po vytuhnutí naneseme zbytek krému a dort uhladíme na bocích a navrchu.

Zdobení dortu nechám na vaší fantazii 🙂   

Předchozí článekVepřové srdce na smetaně s mandlovým knedlíkem
Další článekKUCHAŘKA VYPEČENÉ VÁNOCE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno