Čas přípravy: 15 min
Čas vaření: 20 min
Množství: 4 porce
Recept je naprostá klasika, kterou neomrzí vařit. Když je sezona houb, tak žampiony nahradíme a posuneme tím celý recept a chutě o level výše.
Suroviny:
- 800 g vepřová krkovice
- 3 ks cibule
- 250 ml smetana
- 400 g žampiony
- máslo
- sůl
- pepř
Postup:
Vepřové maso nakrájíme na středně velké kostky nebo nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno a žampiony na tenké plátky. V hrnci na oleji nebo sádle osmažíme cibuli. Přidáme maso a nesolené ho restujeme, aby se nám krásně zatáhlo. Když je opečené tak ho trochu osolíme, opepříme a podlijeme trochou vody.
Maso dusíme za občasného míchání asi 20 minut nebo do změknutí.
Mezi tím si nakrájené a osolené žampiony orestujeme na másle a dáme stranou.
Maso vyndáme ze základu a ponorným mixérem rozmixujeme cibuli. Rozmixovaná cibule způsobí že nebudeme muset šťávu hustit moukou. Přilejeme smetanu a krátce provaříme. Do šťávy přidáme opečené žampiony i s výpekem. Vepřové maso na žampionech podáváme nejlépe s madlovým houskovým knedlíkem.

Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 392 kcal |
Bílkoviny | 24 g |
Sacharidy | 9 g |
Tuky | 29 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.