Čas přípravy: 30 min
Čas vaření: 90 min
Množství: 4 porce

Krůtí stehna jsou krásně šťavnatá, pečou se prakticky sama – a z jednoho nebo dvou v pohodě nakrmíte celou rodinu. A to doplněno o výborný čerstvý špenát a Low Carb knedlíky nebo klouzáky… prostě klasika


Suroviny:

  • 1-2 vykostěné krůtí stehno
  • sůl
  • kmín
  • 5 stroužků česneku

NA ŠPENÁT:

  • 500g čerstvého listového špenátu
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • 1 dc smetany ke šlehání
  • 1 PL sádla

 ŠPENÁTOVÝ KNEDLÍK:

  • hrst čerstvého špenátu
  • 3 PL zakysané smetany (může být lučina)
  • 3 PL mandlové mouky
  • 2 vejce M
  • sůl
  • ½ ČL prášku do pečiva

KLOUZÁK:

  • 1 větší kedlubna
  • 1 žloutek
  • 3 PL lněné mouky
  • 1 ČL xantanové gumy
  • sůl
  • 1 PL sádla

Postup:

Očištěné maso osolíme, posypeme kmínem a dáme do pekáčku. Podlijeme vodou a posypeme plátky česneku. Dáme péct na 200 stupňů přibližně na hodinu a půl. Pečeme do měkka.

Příprava špenátu: Listy špenátu propláchneme ve studené vodě a poté je jen spaříme vodou vařící a necháme okapat. 

Na sádle si dozlatova orestujeme na jemno nakrájenou cibuli. Přihodíme spařené a nahrubo nasekané listy špenátu. Přidáme prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Na závěr zakápneme smetanou . 

Příprava knedlíků: Všechny suroviny smícháme a promixujeme tyčovým mixérem. Celou směs nalijeme do hrnku. A vložíme do mikrovlnné trouby na 4-5 minut na plný výkon.

Příprava klouzáků: Na klouzáky kedluben zbavíme slupky a najemno jí nastrouháme na struhadle. Je hodně vodnatá, tak jí pořádně v cedníku vymačkáme. Přidáme sůl, rozpuštěné sádlo, xantanovou gumu, lněnou mouku a žloutek. Směs necháme chvíli odpočinout.

V kastrůlku přivedeme k varu osolenou vodu a pomocí lžiče vytvarujeme “bochánky“, které vaříme cca 5 minut ve vodě.

Předchozí článekMasové koule plněné syrečky
Další článekZapečené portobello

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno