Téměř zapomenuté jídlo, které kdysi bylo běžné na stolech našich babiček. Ledvinky mají nezaměnitelnou strukturu masa a kdo má rád vnitřnosti, určitě si pochutná.
Suroviny:
- 600 g vepřových ledvinek
- 500 g cibule
- 80 g sádla
- sůl
- pepř
- 2 stroužky česneku
- 1 PL kmínu
- 400g květáku
- Hrstička hladkolisté petržele
Postup:
Ledvinky nařízneme, odstraníme bílé části a zbytek nakrájíme na menší kousky. Dáme do misky, zalijeme mlékem. Necháme alespoň 2 hodiny odležet.
Pak ledvinky propláchneme studenou vodou, rozložíme na kuchyňskou papírovou utěrku a dobře vysušíme.
Na pánvi rozpálíme sádlo a vložíme nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova. K orestované cibulce přidáme nakrájené a opepřené ledvinky, kmín a společně ještě chvíli restujeme.
Zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou 20 minut. Před koncem ledvinky osolíme a dusíme bez pokličky aby se zredukovala šťáva na požadovanoou hustotu. Šťávu není potřeba hustit, protože cibule ji dostatečně zahustí.
Podáváme s květákovou rýží, kterou si připravíme tak, že si květákové růžičky nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a tepelně upravíme v mikrovlné troubě 9 minutně. Několikrát promícháme po dobu přípravy. Smícháme s nasekanou hladkolistou petrželkou.