Tyto vaječné suflé se sýrem a pažitkou jsou lehké, nadýchané a plné chutí. Zkuste je smíchat s oblíbenými bylinkami a sýry. Možnosti suflé jsou nekonečnéééé.
Suroviny:
- 2 PL másla
- 2 PL mandlové mouky
- špetka soli
- 200 ml smetana na šlehání
- 80 g sýra na strouhání
- 2 PL nasekané pažitky
- 4 ks vejce
Postup:
Předehřejeme troubu na 180°C. Čtyři zapékací misky vymařeme máslem a vysypeme mandlovou moukou. V malém kastrolu na středním ohni rozpustíme máslo. Přidáme mandlovou mouku, sůl a orestujeme 2 minuty. Přidáme smetanu a za stálého ohřívání ji mícháme, dokud směs nezhoustne cca 5 minut. Ale nevaříme! Odstavíme z ohně a necháme mírně schladnout. Do lehce zchladlé šlehačky vmícháme nastouhaný sýr, pažitku. Zašleháme vaječné žloutky.
Pomocí mixéru vyšleháme bílky do tuhého sněhu.
Pomalu zamícháme sýrovou směs do bílků, dáme velký pozor, aby nedošlo ke spadnutí vyšlehaných bílků. Směs rovnoměrně rozdělíme do zapékacích misek a pečte 15-20 minut (podle trouby).
Ihned podávejte. Suflé nám během několika minut spadne. Ale nebojte, bude chutnat stejně skvěle.
Klíčem na dobré vaječné suflé se sýrem a pažitkou je vzduch. 🙂 Čím více vzduchu do „těsta“ získáme, tím lehčí a nadýchanější budou suflé.