Čas přípravy: 35 min
Čas vaření: 4+8 min
Množství: 2 porce
Obtížnost: snadné

Rib eye steak z kvalitního masa (vysoký roštěnec) je sám o sobě taková pochoutka, že je škoda ji „kazit“ marinováním či použitím různých omáček a dochucovadel. Budeme jej proto připravovat čistě jen se solí a pepřem, tak jak se na prémiový steak sluší a patří. 


Suroviny:

  • 500 g Hovězí vysoký roštěněc
  • 1 ČL Drcený barevný pepř
  • 1 dl Olivový olej
  • 1 ČL Hrubá sůl
  • 2 ks Šalotka
  • 2 dva oříšky másla
  • Smetana
  • Petržel hladkolistá

Postup:


Pro přípravu hovězího rib eye steaku budeme potřebovat kvalitní hovězí z vysokého roštěnce. Díky tomu, že je maso prorostlé tukem, bude výsledný steak šťavnatý a velmi chutný.

Maso opláchneme proudem studené vody, osušíme, rozdělíme na dva vysoké plátky (krájíme přes vlákna – nikdy ne po vláknech). Připravené plátky masa lehce promačkáme pěstí (paličku nepoužívejte!) a polijeme trochou olivového oleje. Před smažením maso necháme asi 30 minut uležet. Nekořeníme ani nesolíme!

Pánev rozpálíme na vysokou teplotu (bez oleje) a maso opečeme z každé strany asi 3 – 4 minuty. Záleží na výšce masa, pánvičce a výkonu sporáku nebo grilu.

Po upečení maso vyjmeme a necháme na talíři několik minut odpočinout. Následně maso podle chuti osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.

Mezi tím co bude maso odpočívat přidejte do výpeku po mase máslo, na drobno nasekanou šalotku a orestujte. Přidejte natrhanou hlívu a lehce orestujte. Osolte a opepřete. Orestovanou cibulku a hlívu podlijte malou naběračkou vývaru a zredukujte na požadovanou hustotu. Podušenou hlívu v omáčce, zjemněte přidáním smetany nebo šlehačky. Přiveďte k varu a můžete vypnout „pod kotlem“. Na závěr zakápněte omáčku citronem.

Před podáváním nalijte na talíř napřed omáčku a potom teprve maso. Takovou parádu přeci nezakryjeme omáčkou. Dozdobte nasekanou hladkolistou petrželí. Tak se nezdržujte, ať vám tahle delikatesa nevystydne. Rib eye steak – král steaků, totiž nikdy nečeká. Dobrou chuť! 


Předchozí článekKřupavé bulky ze lňeného a sezamového semínka
Další článekTěstoviny s mozzarellou

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno