Rib Eye steak je pěkně mramorovaný plátek z vysokého roštěnce. Správně propečený, krásně šťavnatý a rozplývající se na jazyku… Přesně takový si připravíme a ještě k němu omáčku z lišek.
Suroviny:
- 2 ks Rib Eye steak (vysoký roštěnec)
- olivový olej
- 20 g másla
- 50 g šalotky
- 2 stroužky česneku
- čerstvý tymián
- 200 g lišek
- 100 ml suchého bílého vína
- hrubozrnná sůl
- mletý pepř
- kmín
- 100 ml silného drůbežího vývaru
- 100 ml smetany
- listová petržel
Postup:
RIB EYE STEAK: Steak jemně pomažeme olivovým olejem, opepříme, posypeme lístky rozmarýnu a v dlani vytvarujeme do kompaktního tvaru.
Pro dosažení střední propečenosti masa jej opékáme 2 minuty z každé strany, chceme-li steak krvavý, postačí z každé strany minutu. Po tepelné úpravě je velice důležité nechat maso dvě minuty odpočinout při pokojové teplotě mimo pánev. Šťávy se vsáknou zpět do masa a tím pádem bude i při rozkrojení šťavnaté. V případě, že chceme více propečený steak, necháme ho odpočinout zabalený v alobalu.
Až před podáváním steak osolíme hrubozrnnou solí.
LIŠKOVÁ OMÁČKA: V rozehřáté pánvi rozpustíme máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, česnek a nasekaný tymián. Přidáme očištěné lišky, kmín a krátce orestujeme. Podlijeme bílým vínem, osolte, opepříme a povaříme. Poté lišky přecedíme přes sítko a do pánve vrátíme tekutinu. Přilijeme vývar, smetanu a necháme zredukovat na požadované množství. Lišky vložíme zpět a přidejte nasekanou listovou petržel. Podáváme s pečenými hranolky z celeru, cukety, mrkve nebo jinou oblíbenou přílohou..
Náš TIP: Já zvolila směs nudlí z cukety a dýně. Příprava je jednoduchá. Špagetovou dýni jsem měla připravenou dopředu a tak stačí naškrábat cuketu škrabkou “Julienne” na dlouhé nudle. Dýni i cuketu stačí orestovat na másle několik minut a osolit. Přílohu jsem si připravila dopředu ať pan steak nečeká. 🙂