Jednou ročně přijde období, ve kterém vidíme chřest doslova na každém rohu. Byl by hřích v tomto období chřestu nevyužít. Já ho miluji na gril, do sendviče, do salátu, do polévky, do těstovin a noků a třeba také do quiche.
Suroviny:
- 45 g mandlové mouky
- 30 g kokosové mouky
- 22 g psyllia
- 2 vejce
- 220 ml vlažné vody
- 1 ČL soli
- olivový olej
NÁPLŇ :
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 100 g strouhaného parmazánu
- 100 g gorgonzoly
- hrst sušených rajčat
- 2 hrsti čerstvého špenátu
- 1 balení zeleného chřestu
- 2 červené cibule
- sůl
- pepř
- oříšek másla
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Na těsto smícháme všechny suché ingredience, poté přidáme mokré (kromě olivového oleje) a spojíme v kompaktní těsto, které necháme pár minut odpočinout. Vezmeme koláčovou formu, kterou vyložíme pečícím papírem. V rukách si rozetřeme olivový olej a těsto vymačkáme do formy i přes okraje. Těsto na pár místech propícháme vidličkou.
Dáme péct na cca 30 minut. Těsto musí být téměř upečené – „zlatavé“.
Připravíme si chřest . Odkrojíme cca 2- 3 cm od konce a vyhodíme, nebo můžeme nechat, hodí se třeba do vývaru :-). A dáme ho do napařovacího hrnce na 3 minuty, osolíme. Když ho vyjmeme , tak je třeba ho dát zchladit do studené vody, aby měl stále jasně zelenou barvu.
Cibuli si rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi, na oříšku másla jí orestujeme hezky do hněda! Restujte pomalu, ať Vám nezhořkne!
Čerstvý špenát a sušená rajčata nahrubo nasekáme.
V míse si ve smetaně rozšleháme vejce, přidáme najemno nastrouhaný parmazán,na kostičky nakrájenou gorgonzolu, nasekaným špenátem… osolíme a opepříme.
Když je těsto předpečené vlijeme do něj směs vajec a smetany, přidáme kousky sušených rajčat a ozdobíme chřestem. Na závěr zasypeme parmazánem …
Vložíme zpět do trouby. Dopékáme přibližně 20 minut … Podle barvy 🙂
Výborný je jak vlažný, tak i studený …